x

Kako reći NE jer niste spremni za DA!

Vaša voljena osoba uveliko spominje brak, ali vi nećete pred matičara: Pažljivo birajte reči, jer je pitanje škakljivo i može da dođe do naleta gorčine, tuge i besa. Najgore je da ``zavlačite`` drugog obećanjem.

Brak je ugovor po kome čovek jednom u životu kaže ``Da`` i preuzima obavezu da to ponavlja celog života. Tako je govorio Branislav Nušić. Veliki komediograf, međutim, nije objasnio kako da neko izgovori najbezbolnije ``Ne``. Šta ako jedna strana ``ponudi`` ugovor, a druga ga ne želi? Kako da devojka koja nije spremna za ``ples`` u dvoje na fin način odbije prosidbu? Ili da momak kojeg ``žulja`` i sama pomisao na burmu, odmahne rukom na partnerkinu priču o venčanju? Postoji li uopšte mogućnost da se na bračnu ponudu negativno odgovori, a da to ne zaboli, uvredi, rasplače, razočara? Teško da postoji, kaže sociolog i psihoterapeut Milena Janković. Čak i da ne dotakne srce, ovo ``Ne`` mora bar da zapara uši.

 

- Kako god da se ``ne`` izgovori, doneće neprijatnost i onome ko ga izgovara i onome kome je upućeno - smatra sagovornica ``Života plus``. - I to je najblaže što može da se desi. Ako devojka kaže momku da neće da se uda za njega, jer ga ne voli toliko da bi sa njim provela ostatak života, dobro je ukoliko se on samo zbuni, malo rastuži i sutradan nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Ali, to je izuzetak. Ovo je stvar koja se generalno teško prihvata, jer nikome nije svejedno kada ga neko odbije.

 

Važno je da se dobro odmere koraci koji vode do pitanja: ``Da li želiš da se venčamo?``. Ljubav bi trebalo da bude start. Potom dolazi kvalitet i kvantitet vremena koje dvoje ljudi provede upoznavajući se. Momenat u kojem se istupa sa bračnom ponudom mora da prođe kroz ``skener``, kako bi se isključila mogućnost da partner u tom trenutku jednostavno nije ni za kakve velike promene. A, brak svakako jeste nešto što život menja iz korena. Ali, ukoliko se i svi ti načelni uslovi ispune, a jedna strana opet ne želi da potpiše ``kapitulaciju``, i ne treba to da čini protiv svoje volje, samo zato što ne zna kako to da saopšti partneru ili joj je jasno da će ga povrediti. Treba da skupi hrabrosti i bude iskrena, samo kako? 

 

- To zavisi od veze i osoba koje je grade. Ukoliko neko posumnja u svoju ljubav baš kada mu stigne ponuda za oltar, onda je najpoštenije da ne okoliša, nego partneru odmah prizna kako stvari stoje. Preporuka je da se, ipak, pažljivo biraju reči, jer je stvar toliko škakljiva, da naleti gorčine, tuge i besa nisu isključeni. Ako je devojka shvatila da joj je lepo i zabavno u vezi, ali da ne voli onoliko koliko misli da je potrebno za brak, mora baš to da kaže partneru. Što je moguće mirnijim tonom treba da mu objasni da je bolje da se još malo zabavljaju jer nije sigurna u sebe i njih, pa će u narednom periodu prepoznati da li se nešto promenilo. Zreo partner će to prihvatiti i dopustiti im da ``kupe`` nekoliko meseci tokom kojih će oboje još jednom da preispitaju - on pitanje, ona odgovor. Posle toga će biti ili-ili. Razlaz ili svadba - kaže Jankovićeva.

 

Ovo, međutim, nije tako lako ostvarivo. Nekome ``odbijenica`` toliko povredi srce, paralizuje ga i uznemiri, da ne može da je prihvati. To ``Ne`` shvati kao kraj sveta ili početak pakla iz kojeg više nikada neće moći da se izvuče. Sagovornica kaže da se takav scenario obično odigrava u životu pripadnica nežnijeg pola. Kada one požele da obuku venčanicu, a njihovi izabranici odbiju svečano odelo, i najnežnije izgovoreno ``Neću`` može da ih slomi.

 

- Ponekad su momci surovo direktni i otvoreno kažu devojci da žele da se zabavljaju i vode momački, a ne bračni život, pa ih ozbiljno povrede. Ako one pokušaju da ih ``preobrate`` suzama, moljakanjem ili kletvom da to neće preživeti, znaju da budu još suroviji. Međutim, neretko se muškarci foliraju, godinama zavaravaju partnerke, obećavajući im da će ih oženiti samo kada promene posao, kupe stan, reše ove ili one probleme... A tek ta igra sa nečijim emocijama i vremenom nije za pohvalu. Ukoliko ste iskreni prema sebi i znate da sa nekim ne mislite ništa ozbiljno, onda je pošteno da budete iskreni i prema toj osobi i kažete joj da je bolje da se raziđete, jer vi za brak sa njom nikada nećete ni biti spremni. Boleće je ta rečenica, ali što je pre izgovorite, ona će se brže oporaviti - savetuje psihoterapeut.

 

Najgora je neizvesnost koju podražava čekanje, a ono je zapravo zavaravanje. Osoba se tada oseća bespomoćno.

 

- A, sve što može da izazove osećaj da gubite kontrolu nad svojim životom, naročito ako je u pitanju osetljiva tema kao što je brak, dovodi do emocionalne nestabilnosti, anksioznosti, pada koncentracije, depresije - kaže dr Rene Bibult, psihijatar i specijalista za žensko mentalno zdravlje u Kirklendu.

 

Zbog toga bi svako trebalo da ima odgovornost da odmah kaže ``Ne``, a ne da zavlači partnera pričama da će se venčati u dogledno vreme koje nikada da se desi. Ejpril Bejer, vlasnica agencije specijalizovane za pripremu muškaraca za oltar, kaže da, s druge strane, i žene mogu da prekinu tu agoniju, time što će postaviti ultimatum partnerima - ili brak ili raskid. 

 

- Ali, ako niste spremne da ga stvarno ostavite, nemojte to da radite, jer može da se desi da će on to shvatiti kao pretnju i istog trena će otići - upozorava Bejer.

 

Ukoliko ste vi strana koja drugoj treba da kaže ``ne``, a znate koliko je sujetna ili impulsivna, onda to mudro izgovorite. Jankovićeva poručuje da je dobro da se nežno izvučete iz te priče, a ne da budete grubi i drski, kako biste ublažili partnerovu reakciju na negativan odgovor. U ovakvim situacijama reči ponekad mogu da budu kobne.

 

- Ako je vama to od starta jasno, bolje je da se što pre udaljite iz života osobe sa kojom ne vidite sebe pod istim krovom, a ona naglas planira zajedničku budućnost. Čim prepoznate da tu za vas nema sreće, idite pre nego što vas zaprosi. Preduhitrite je. Tako ćete sebe poštedeti neprijatnosti ili mentalnog i fizičkog nasilja, a nju bola ili povređene sujete - savetuje sagovornica. 

 

PROCENITE SITUACIJU

 

Da bi pomogli klijentima koji žele da zaprose partnera, a nisu sigurni da li će dobiti potvrdan odgovor, psihoterapeuti su napravili spisak situacija koje mogu da im ukažu da druga strana ne želi taj brak.

 

* Često priča o planovima za budućnost, ali u njima nigde nema vas.

 

* Upoznavanje sa svojim roditeljima i prijateljima stalno odlaže, a nema želju da sretne vaše.

 

* Ne voli da govori o prošlosti, emocijama, strahovima.

 

* Posao ne ide dobro, nema rešeno stambeno pitanje, ali kao najveći problem u životu ističe promenu automobila.

 

* Godišnje odmore radije provodi sa prijateljima, romantične vikende izbegava uz izgovor da nema vremena ili novca.

 

* Kada se oseća loše i teško, povlači se od vas.

 

PAPRENA NAPLATA LjUBAVI

Kada je Meri Lakombe iz Melburna odbila bračnu ponudu Brusa Dastinga, on joj je uzvratio računom od 200.000 dolara, tražeći da mu vrati svaki cent koji je potrošio zbog nje. 

- Meri je upravo uništila moju veru u ljudski rod - rekao je Dasting za ``Nine Network``. Razočaran i ljut odlučio je da je natera da mu vrati novac kojim joj je plaćao časove plesa, krpice i hirurške zahvate. Dasting je dodao da ga je toliko iscrpela da zbog nje više nikada neće plesati: 

- Još imam fizičku i mentalnu sposobnost, ali emotivno nisam u stanju.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.