x

SITUACIJA I DALJE OPASNA

Katastrofalne poplave u Sloveniji ne jenjavaju: Voda potpuno "progutala" nekoliko kuća!

Dramatično nevrijeme koje je pogodilo Sloveniju nije prestalo ni danas, a opasnost po stanovništvo još uvijek postoji.

Najgore je trenutno u Zgornjosavinjskoj i Mežiškoj kotlini gdje je naređena preventivna evakuacija uz sliv Meže. U Zadrečkoj dolini su konačno uspostavili kontakt sa svijetom, ali su poplave mnogo toga uništile. Voda je poplavila kuće, a mnoge su i dalje bez struje i vode. Također u mnogim mjestima postoji rizik od klizišta zbog vlažnosti tla, piše 24ur.


Spasilačke ekipe su jučer uspjele doći do Črne na Koroškem, kojaje bila potpuno odjsečena bez struje, vode i telefonske mreže. Helikopterima je dopremljena hrana i najnužnije potrepštine s obzirom na to da u ovom mjestu još nema znakova smirivanja situacije. Zbog loše vidljivosti i teških vremenskih uslova, helikopter ne može da izvrši evakuaciju ljudi koji su odsječeni u ovom mjestu.


Jako loša situacija je i u Mežici, međutim stanovnici su ovdje uspješno evakuisani. Na Prevaljama je narasla rijeka Meža te je doslovno progutala pojedine kuće.

Na području uz rijeku Muru stanovništvo je evakuisano, a saobraćajnice su potopljene.

U Ljubnom ob Savinji voda je odnijela dvije kuće, no stanovnici su se uspjeli na vrijeme spasiti te niko nije povrijeđen.


Stravičnim prizorima gdje su tragedije izbjegnute za dlaku su snimljene i prethodnih dana. Na jednom snimku se vidi rušenje mosta dok automobil pokušava preći, a prvi dan poplava su stanovnici spašavali ženu čiji automobil je nosila bujica.

U Zadrovačkoj dolini je situacija također teška, pogođena su mjesta uz rijeku Dretu. Zbog poplavljenih puteva su stanovnici odsječeni od svijeta, a nemaju ni struju i vodu. Također nekoliko kuća je poplavljeno do plafona.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.