x

Kija, kome plaćaš porez?Influenseri sa Instagrama zgrću pare!

Rijaliti-učesnica, a odnedavno i pjevačica Kristina Kockar, poznatija kao Kija, velika je zvijezda na društvenoj mreži Instagram. Kako je poznato da se brojni butici i proizvođači reklamiraju preko internet zvijezda, Kristina je od toga napravila biznis. Kako saznajemo, rijaliti-zvijezda je nadmašila samu sebe kada je kreirala cjenovnik za oglašivače na svom Instagram profilu, pa tako, ako hoćete preko Kije da se reklamirate, moraćete da izdvojite od 300 do 500 eura.

Naime, Kristinin Instagram profil trenutno prati 402.713 ljudi, od kojih su 60 odsto realnih, a 40 odsto kupljenih pratilaca. Ove navode potvrđuje i čuvena stranica za proveru www.influencermarketinghub.com. Ipak, to ne sprečava Kiju da ugovara poslove sa raznim prodavačima i uzima pozamašnu sumu novca. Kockareva usluge ne naplaćuje lično, već preko kume Vanje Ibrahimović, koja je i otkrila da Kockareva za stori uzima 300 eura, a za objave od sedam dana naplaćuje 500 eura. Kako bismo se u to uvjerili, tražili smo i dokaz za ove tvrdnje, koji nam je i poslala kompanija koja je zbog poslovanja željela da ostane anonimna.


Mnogi influenseri danas zarađuju dosta novca, a da pa pri tome državi ne daju ni dinara. Kontaktirali smo sa Poreskom upravom Beograd kako bismo dobili dodatne informacije o ovom slučaju, piše Srpski telegraf.

- Nažalost, taj sektor još uvijek nije uređen u Srbiji. To ne znači da neće biti uskoro. Mi smo sproveli nekoliko akcija zbog utaje poreza poznatih ličnosti koje su urodile plodom. Krađa državnog novca je sramna. Potrudićemo se i urediti takozvanu sajber zaradu - rekla je gospođa iz Sektora za naplatu Poreske uprave Beograd, koja je željela da ostane anonimna.


Nakon Poreske, pozvali smo ekonomistu Mlađena Kovačevića, koji je za Srpski telegraf pojasnio kakve obaveze prema državi imaju influenseri u Srbiji.

- Influenseri se velikom brzinom šire, oni su svuda prisutni i zaista je ta internet kupovina uzela maha. Međutim, o tome koliko i šta oni duguju državi teško da bih mogao da odgovorim u potpunosti tačno. Mislim da jedino stručnjak koji se bavi finansijama i poreskim sistemom zna to, pošto je to zaista jedno usko pitanje i teško da neko ko nije iz te oblasti može da odgovori, a da pri tome bude siguran da je u svom iskazu tačan - rekao je Mlađen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.