x

VREMENSKE NEPRILIKE

Kiša u USK ponovo pada: U Bihaću ugrožena brojna naselja!

Kiša u Unsko-sanskom kantonu (USK) od jučer ponovo pada jakim intenzitetom, te su u proteklih 48 sati evidentirane 83 litre po metru kvadratnom padavina. Vremenske neprilike uslovile su dalji porast vodostaja svih rijeka iznad kritičnih nivoa, te "prezasićenost" mnogih kanala za odvodnju oborinskih voda.

Sve to prouzrokovalo je izlijevanje vode iz riječnih korita na brojnim kritičnim tačkama, aktivaciju klizišta i, nažalost, prodor vode u desetke objekata u Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Veliki broj intervencija

- Vatrogasci su u većini općina i gradova našeg kantona imali veliki broj tehničkih intervencija i drugih vrsta pomoći građanima. Jako je teško bilo i evidentirati sve te intervencije, jer su sve jedinice u Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu skoro sve vrijeme na terenu. Prilikom nekih intervencija, vatrogasci, nažalost, nisu ni mogli ništa učiniti zbog velike količine vode na terenu - navedeno je iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite USK.


Situacija je podjednako ozbiljna i teška u svim navedenim gradovima i općinama, a dodatno zabrinjava i nepovoljna vremenska prognoza za naredne dane.

U Bihaću ugrožena brojna naselja

Kad je riječ o Bihaću, sada su ugrožena brojna naselja, uključujući Kulen Vakuf, Pokoj, Klokot, Privilicu, Ripač, Kostela. Prema još nepotpunim i neslužbenim informacijama, poplavljeno je pedesetak stambenih i pomoćnih objekata.


Najteža situacija je i dalje u okolici Kulen Vakufa, s obzirom na to da je zbog izlijevanja vode onemogućen i saobraćaj na putnim pravcima Kulen Vakuf - Martin Brod, Kulen Vakuf - Klisa i Orašac - Ćelije.

Spasilački timovi Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jučer su imali nekoliko intervencija i evukauacija osoba koje su ostale odsječene od naselja, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić. Istaknuto je kako je najbitnije da nema životno ugroženih.

Sve raspoložive nadležne službe i spasilački timovi su danonoćno na terenu, a više zvaničnih informacija bit će dostupno u toku dana.


Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.