x

SELEKTOR REPREZENTACIJE

Kodro: Nema potrebe za velikim promjenama, Nalić nam donosi novu dimenziju

Meho Kodro je na konferenciji za medije objasnio svoj popis pozvanih igrača

Anadolija

Meho Kodro, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, objavio je danas spisak igrača za utakmice kvalifikacija za EURO 2024 protiv Lihtenštajna i Islanda.

Ono što je zanimljivo jeste da je Kodro u državni tim vratio Adija Nalića, veznog fudbalera švedskog Hamarbija.

Svima otvorena vrata

- Mislim da nema razloga puno mijenjati, ekipa koja sada igra, igrači koje imamo, mislim da uz malu organizacijsku stvar možemo podići igru na veći nivo. Isto tako mislim da nemamo neki prevelik izbor, igrači koji su bili tu kod zadnjeg selektora, kod predzadnjeg, to je to.

Selekcija je napravljena dobro. Ali, otvorena su vrata svima naravno. U narednom periodu igrači koji se pokažu dobit će priliku, ali ovih 23 mislim da mogu da odrade dobar posao u naredne dvije utakmice. Uvjeren sam da će odraditi dobar posao i da će sve dobro biti - kazao je Kodro.

Zaslužen poziv

Prokomentarisao je činjenicu da je Nalića vratio u reprezentaciju, ali i zadržao Nemanju Bilbiju, napadača Zrinjskog.

- Adi Nalić zaslužuje poziv, mislim da je igrač koji nam je potreban u ovom momentu. Ima neke karakteristike koje ga odvajaju od ostalih igrača u veznom redu. Imat ćemo dvije komplikovane utakmice, dvije različite utakmice gdje bi on i njegov talent, njegova polivalentnost, na kraju krajeva, mogla da dođe do izražaja.

Mislim da Bilbija zaslužuje definitivno poziv, mislim da je kvalitetan igrač i isto može da nam pomogne sa svojim karakteristikama, može da igra napadača, polušpica i ofanzivnog veznog i može nam tu pomoći - istakao je Kodro.

Pobjeda imperativ

Novi selektor bh. tima je svjestan da u naredna dva susreta mora osvojiti šest bodova za povratak u igru za plasman na Evropsko prvenstvo, ali je ujedno i optimista.

- To je gotovo pa imperativ. Pričali smo da imamo šanse, ali definitivno mislim da moramo da počnemo da dobijamo, tu nema dileme, ako hoćemo da dođemo u novembarski ciklus da zavisimo od nas samih.

Ali, da bismo zavisili od nas samih, moramo da dobijemo utakmicu, posebno prvu, isto tako i drugu da pokušamo da dobijemo. I ako mi ove dvije utakmice dobijemo, što ja mislim da možemo, iako nemam dileme, puno smo analizirali Lihtenštajn i Island, i možemo da ih dobijemo. I ako mi dobijemo te dvije utakmice, uvjeren sam da će se druga priča pričati nakon toga - rekao je Kodro.

Okupljanje reprezentacije

Okupljanje bh. reprezentativaca je zakazano za 4. septembar na Ilidži, gdje će trenirati tri dana i potom otići za Zenicu.

Bosna i Hercegovina će 8. septembra ugostiti Lihtenštajn, a tri dana kasnije gostovati kod Islanda.

Portugal je lider u grupi "J" s maksimalnih 12 bodova iz četiri odigrane utakmice. Slijede Slovačka sa deset i Luksemburg sa sedam bodova. BiH je četvrta s tri boda, koliko ima i Island, dok je Lihtenštajn na dnu tabele bez osvojenih bodova.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.