x

NOVI UDARAC

Košarkaši ne idu u kvalifikacije za Olimpijske igre: Koji je sljedeći korak za BiH?

Poraz od Poljske uskratio je nastup našim košarkašima, ali i otkrio neke druge probleme

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u finalu pretkvalifikacionog turnira za Olimpijske igre od domaće reprezentacije Poljske (72:76).

Ono što boli čak i više od poraza jeste što je malo vjerovatno da ćemo ikada više vidjeti veću koncentraciju talenata u jednoj selekciji BiH. Kvalifikacioni ciklusi FIBA-inih takmičenja kose se s rasporedom NBA lige. I da nije situacija takva kakva jeste, postoji sumnja da NBA klubovi ne bi dopustili dolazak nekome. Tu su još i povrede, kao i milioni drugih razloga. Ono što je sigurno, ako se ne kvalifikujemo na Eurobasket, sigurno je da nećemo gledati ovako jaku ekipu.

Bolan proces

Još i prije početka pretkvalifikacionog turnira bilo je poznato da se košarkaški „Zmajevi“ nalaze u velikom problemu.

- Mi ne možemo osnovne stvari dobiti. Moramo razmišljati kako ćemo porodice smjestiti. Nemamo uslove, četvorica spavaju u sobi – kazao je Nurkić na konferenciji za medije uoči odlaska u Poljsku.

Poseban problem je to što će se našim najboljim košarkašima reprezentacija zgaditi, a kako i ne bi. Ni put nije prošao bez problema, a o uslovima u Poljskoj nismo bili obaviješteni. Jedno je sigurno, bajni bili nisu.

"Apel dijaspori“

- Obraćam se vama koje zovemo "dijasporom“. Nadam se da ste gledali utakmice naše muške selekcije u Poljskoj. U ekipi je jedan srčan momak koji se zove Luka Garza. Molim vas, puštajte svojoj djeci/unucima njegove utakmice u najdražem dresu – napisala je Razija Mujanović u objavi na društvenim mrežama.


Uz sve negativne stvari, legendarna košarkašica Razija Mujanović uspjela je pronaći nešto pozitivno. Uputila je apel dijaspori kako bi naše buduće reprezentacije bile pune talentovanih sportista i, možda u nekom boljem vremenu, uspjele otići na neko veliko takmičenje.


Sljedeće okupljanje

Naše košarkaše očekuju kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine. Te utakmice će se igrati u tri ciklusa, ali sigurno je da nećemo imati NBA igrače, dok nastup košarkaša iz Eurolige ovisi o potrebama klubova.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.