x

BH. BICIKLISTKINJA

Lejla Njemčević za "Avaz": Utrka u Španiji mi je pokazala da sam još broj jedan

Samopouzdanje i mentalna snaga kao glavni aduti, prepreke i pripreme za Svjetski kup

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević upisala se prošle godine zlatnim slovima u historiju ovog sporta. 28-godišnjakinja je tokom prošle godine vozila deset utrka, a uspjela je na UCI maraton rang-listi završiti kao prvoplasirana.

Ove godine situacija nije nimalo drugačija. Lejla nastavlja dominirati gdje god da se pojavi. Takav je slučaj bio u Hrvatskoj na XCO UCI C1 utrci. Njemčević je došla i izdominirala konkurenciju.

O njenom nastupu u Hrvatskoj, kao i pripremama za Svjetski kup koji se održava u maju govorila je za portal "Avaza".

Prvi pravi test

- Imala sam nekoliko utrka ove sezone, utrku u Španiji koju sam vozila u paru. Utrka u Hrvatskoj je bila prvi pravi test da vidimo kakva ću uopšte biti ove sezone i pred naredni Svjetski kup.

Na treningu sam se osjećala odlično, ali najbolji pokazatelj je uvijek utrka. Ovo je odlična stvar za moje samopouzdanje, ali sam ovo i očekivala. Na utrci u Španiji sam se osjećala odlično, stvarno nikad bolje. Drago mi je što uvijek uzlaznom putanjom - kazala je Njemčević za "Avaz".

Lejla se poslije toga dotakla i ekipne utrke u Španiji koju je vozila šest punih dana, a s kojom je još jednom pokupila naslovnice svih medija zbog svojih uspjeha.

Samopouzdanje glavni adut

- Imam veliku sreću da su mi samopouzdanje i mentalna snaga glavni adut u odnosu na ostale takmičarke. Pošto dolazim iz Bosne i Hercegovine, moj trener i ja smo se morali boriti s mnogo većim preprekama od onih koje imam trenutno na takmičenjima, za razliku od ostalih takmičarki koje dolaze iz Francuske, Švicarske, Italije i tako dalje. Zaista uvijek imam samopouzdanje jer znam da sam na treningu dala sve od sebe i uradila sve što treba - govorila je bh. biciklistikinja o svim preprekama s kojim se susrela i dodala:

- Etapna utrka koju sam vozila u Španiji mi je pokazala da sam još broj jedan na svijetu, iako nisam uspjela završiti prva.

Tokom razgovora smo se dotakli i predstojećeg Državnog prvenstva Bosne i Hercegovine. Lejla je naglasila kako očekuje da će završiti prva, pošto je 17 puta bila prvakinja države, ali i kako je to nešto što je raduje.

Sve po planu uoči Svjetskog kupa

Državno prvenstvo je na programu u nedjelju 23. aprila i dobro će poslužiti našoj najboljoj biciklistkinji uoči Svjetskog kupa, koji se održava u Češkoj od 12. do 14. maja ove godine.

- Pripreme za Svjetski kup nisu mogle proći bolje. Sve je prošlo po planu. Dijelovi, kao i bicikla su došli, a to nije bilo toliko moguće za vrijeme pandemije. Bilo je teže da sve dobro prođe. Drago mi je da je sve već organizovano u logističkom smislu. Što se tiče treninga, to je uvijek najteži dio. Tijelo mi je uspjelo prevazići svaki trening, kao i utrke i treninge u Španiji. Nadam se da ću se osjećati ovako dobro tokom cijele sezone - zaključila je razgovor Lejla Njemčević pred početak sezone.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.