x

Leptir živi jedan dan, i Despot je živio kratko: Sahranjen dječak zbog koga cijela Srbija plače!

Dijete bez dana pravog, sretnog djetinjstva. Hrabri dječak koji je ostao željan igranja, druženja, svih klinačkih zadovoljstava i nestašluka, roditeljskog milovanja i zagrljaja. Svuda gdje majka i otac mogu da maze dijete, po cijelom tijelu, njemu su bile bolne i krvare rane, osjetljive i na najmanji dodir.

Plakala je juče, na dan sahrane dvanaestogodišnjaka, cijela Bajina Bašta. Plače od petka uveče kada njihov nevoljni, namučeni sugrađanin preminuo na Institutu za majku i dijete u Beogradu. Despot je od rođenja bolovao od bulozne epidermolize, teške, rijetke i neizlječive bolesti kože kod nas znane kao "djeca leptiri". Po tom zlu koje ga je pratilo cijelog kratkog života svi su ga znali kao dečaka leptira.

Bolest kože izazvala je slabljenje dječakovog srca zbog čega je danima bio bez svijesti. Dva puta su u petak ljekari reanimirali Despota, treći put kad mu je srce stalo nije bilo pomoći.


- Ima simbolike između leptira i našeg Despota. Leptir živi jedan dan i Despot je živio kratko. I leptir i Despot i sva djeca su ukras svijeta - čulo se nad odrom dječaka.

Rekoše bajinobaštanski sveštenici da Bajina Bašta nikada nije bila tužnija nego juče. I vidjelo se to uoči i poslije sahrane. Puste i tihe ulice po prelijepom danu pričale su tugu.

Majka Sofija, otac Aleksandar i brat Boris, junački su se, kao i svih proteklih 12 godina tokom kojih su se brinuli o Despotu, držali nad kovčegom. Majčinski jecaji, očinske suze, bratov prazan pogled u djetinjstvo koje će pamtiti po Despotovikm patnjama, prizor djece koje plaču za drugom ledio je krv u žilama.


Pamti Sofija i nikada neće zaboraviti posljednje riječi koje je Despot izgovorio prije nego što je izgubio svijest.

"Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve", šapuno joj je sin prije nego što je zaspao da se više nikada ne probudi.

Na Despotovom odru juče je stajao dres Partizana i fudbalska lopta ovog kluba. Volio je dječak crno-bijele boje. Dres je dobio ljeta 2015. na utakmici Partizan - Steaua. 

Živjeće u Bajinoj Bašti sjećanje na Despota. Čelnici ove opštine juče su načelno prihvatili inicijativu "Blica" da se u gradiću na Drini ustanovi nagrada koja će nositi ime na tragičnog dječaka.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Blic)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.