x

ŠAKA DNEVNO

Malo ko zna koliko su orasi zdravi: Pogledajte šta će vam se dogoditi ako ih jedete svaki dan

Orasi imaju mnoge koristi za zdravlje i pogodni su za redovnu upotrebu.

Ako nemate alergije, osjetljivosti na hranu ili netoleranciju na orahe, svakodnevna konzumacija oraha obično nije štetna. Dodavanje oraha u svoju prehranu može biti vrlo korisno, posebno ako ih koristite kao zamjenu za manje hranjive namirnice.

Koliko ih jesti svakodnevno

Šaka oraha svakog dana može donijeti mnoge prednosti ovog orašastog voća. Također, možete ih potopiti preko noći zajedno s drugim orašastim plodovima poput badema i započeti dan ovim zdravim orašastim plodovima.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje se povezuju s redovitom konzumacijom oraha:

Podrška zdravlju srca

Orasi zadovoljavaju kriterije za "srčano zdravu" hranu jer imaju nisku količinu natrija, zasićenih masti i transmasti. Također sadrže najmanje 10% preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C, željeza, kalcija, proteina ili dijetalnih vlakana.

Poboljšavaju pamćenje

Istraživanja su pokazala da konzumacija oraha može pozitivno utjecati na pamćenje i funkciju mozga kod životinja i ljudi. Redovna konzumacija oraha može smanjiti upalu i neutralizirati slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i s vremenom dovesti do bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Smanjuju stres

Studija iz 2022. godine je pokazala da konzumacija otprilike dvije porcije oraha dnevno tokom 16 sedmica može poboljšati nivo stresa i depresije. Također je utvrđeno da konzumacija oraha poboljšava dužinu sna i cjelokupno mentalno zdravlje.

Poboljšavaju zdravlje crijeva

Pregled iz 2023. godine objavljen u časopisu "Antioxidants" ukazuje na to da orasi djeluju kao prebiotik koji može poboljšati zdravlje crijeva. To čine pružajući "hranu" korisnim mikrobima u vašem gastrointestinalnom sistemu.

S obzirom na ove prednosti, nema razloga da ne uživate u orasima svakodnevno, ako nemate navedene kontraindikacije.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.