x

Maserati predstavio novu "zvijer"

Maserati predstavlja GT2, automobil koji će zamijeniti MC12 u GT šampionatu – trkački model zasnovan na Ferari Enzou.

Podsjećanja radi, MC12 je učestvovao na takmičenjima od 2005. do 2010. godine i ostavio zapažen rezultat brojnim timskim, konstruktorskim i vozačkim titulama.

GT2 je predstavljen krajem juna u Belgiji na trci "24 sata Spa". Automobil je osmislila i dizajnirala Maserati Innovation Lab u saradnji sa Centro Stile Maserati, što je stvorilo jedinstven i podjednako prepoznatljiv izgled automobila.

GT2 u osnovi izgleda kao trkačka verzija MC20 sa brojnim nadogradnjama karoserije i velikim ulazom na krov. Vozač ima centralnu poziciju zajedno sa trkačkim volanom napunjenim dugmadima. Ispred vozača je futuristički kokpit sa ekranom od 10 inča.

Međutim, ono što je bitno je ispod haube, a to je dodatno poboljšani Nettuno V6 motor. Tehnološki dragulj, 3.0 tvin-turbo V6 sada proizvodi 630 KS, baš kao i MC12 koji pokreće dvostruko veći V12 motor. Uparen je sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem. Servo upravljač je potpuno električni, a vješanje je podesivo.

Ako planirate da pokrenete privatni trkački tim, sakupite brdo novca i investirajte u Maserati. Na taj način ne samo da ćete imati najljepši automobil na takmičenju, već ćete i uraditi pola posla do pobjede, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.