x

Mini hečbek sa pet vrata dobija nasljednika

Nakon premijere novog Minija sa troja vrata i novog Countrymana, iz Minija je stigla potvrda da će i hečbek sa pet vrata doživjeti novu generaciju.


U intervjuu na sajmu u Minhenu, Stefanie Wurst iz Minija je takođe najavila da će se ponovo pojaviti i kabriolet. Malo je vjerovatno da će nova gama uključiti serijsku verziju koncepta Urbanaut iz 2021.

Wurst je pomenula da gama kompanije "ne smije biti komplikovana za razumijevanje", dodajući da je to vjerovatno razlog zašto Paceman nije bio komercijalno uspješan. Ako će ikada postoji još jedan veliki model (po Minijevim standardima), on neće biti nužno veći od novog Countrymana, već će biti drugačijeg oblika.

Model sa 5 vrata se neće bazirati na istoj platformi kao električni sa 3 vrata, jer ovaj drugi koristi arhitekturu razvijenu u saradnji sa kineskom firmom Great Wall. Zajedno sa BMW grupom, dvije kompanije su osnovale zajedničko preduzeće Spotlight Automotive u Kini gdje će se sklapati novi Cooper E i Cooper SE.

Aceman krosover će im se pridružiti 2024. godine u istoj novoj fabrici koja se nalazi u Zhangjiagangu, gradu u provinciji Đangsu.

Od sada do kraja decenije, postojaće mešavina modela sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnim pogonima. Modeli visokih performansi sa John Cooper Works oznakom se planiraju i sa SUS i EV pogonom.

Do 2030. Mini namerava da ukine sve SUS automobile i pređe na potpuno električni pogon, što je takođe planirao Rolls-Royce.

U međuvremenu, ručni mjenjač se povlači.

BMW brend neće uskoro napustiti vozila na konvencionalni pogon jer vjeruje da infrastruktura za punjenje još nije spremna za industriju potpuno električnih automobila.

(Autoblog.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.