x

Modularni i simpatični XBUS uskoro dolazi na tržište

XBUS EV je najsimpatičniji električni model, a najnovije vijesti govore da ubrzo stiže i na tržište.

Statistika kaže kako oko 90 odsto startupova u Njemačkoj u prve tri godine ne uspije. Među njima očito nije ElectricBrands, kompanija koja stoji iza simpatičnog modela XBUS EV, o kojem slušamo već tri godine. Sada saznajemo da će se uskoro naći u prodaji. Konkretno, prvi čovjek kompanije Maks Brant potvrdio je kako će se tržišno lansiranje dogoditi krajem iduće godine, a najkasnije početkom 2025.

Većih promjena u odnosu na prvobitni koncept nije bilo. Dodatno je povećana modularnost, ali i dalje je tu ideja da se uz pomoć 10 izmjenjivih modula ovaj model lako modifikuje iz, primjera radi, kombija u kabriolet i minijaturni kamper.

Ono što je zajedničko svim izvedbama je off-road karakteristika potencirana AWD pogonom, podignutom podnicom i dodatnim zaštitama karoserije. Startna baterija je kapaciteta tek 10 kWh, a pruža put od 200 km. U ponudi će biti i baterija od 30 kWh za dostizanje od čak 600 km.

Ako sumnjate u dužinu trajanja baterije, imajte na umu da ovo vozilo teži tek 600 kg, a ukupna snaga pogona je 76 KS iz četiri elektromotora.

Kompanija trenutno radi na rezanju troškova kako bi ostala u domenu najavljenih cijena 2021. godine. Naime, tadašnje projekcije govorile su da bi XBUS mogao biti komercijalizovan po početnoj cijeni od 18.070 evra (u Njemačkoj), dok bi kamper kao top izvedba stajao oko 34.300 evra odnosno 36.850 evra u offroad izvedbi, navodi "Index".

Model se neće proizvoditi u Njemačkoj, već je za proizvodnju zadužen VDL Nedcar, koji trenutno proizvodi BMW X1.

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.