x

Stari ljepotani

Mostar u znaku sjajnih oldtimera, Mercedes iz Otpisanih ponovo ukrao pažnju

Sedamdesetak prekrasnih starih automobila učestvuje na petom međunarodno skupu oldtimera u Mostar. Najveća atrakcija je Mercedes iz tridesetih godina koji se pojavljuje u popularnoj seriji i filmu Povratak otpisanih.

Zdravko Vidović, predsjednik Oldtimer kluba Mostar kaže nam kako je ovo peti međunarodni skup, ali da se ove godine prvi put održava pod zastavom svjetske organizacije oldtimer FIVA i u saradnji s UNESCO-om.


"S tim saradnjama smo napravili nešto što u ovoj državi niko nije napravio. Oko sedamdeset automobila očekujemo danas, najstariji je iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Idemo kroz grad, na vrelo Bune u Blagaj, zatim na ranč porodice Raić, a sve se završava u vodenom parku Aluminija", kazao je Vidović.


Anto Čuturić iz Kiseljaka vlasnik je Mercedesa S klase iz 1937. godine, koji je korišten za snimanje kultne serije i filma Povratak otpisanih, kaže nam u šali kako on i auto imaju ukupno 170 godina.


"Bio sam na vašaru u Šapcu osamdesetih i preko jednog prijatelja sam došao do njega. Lagano sam ga sređivao, uzimao dijelove iz Njemačke gdje sam imao sina i nevjestu. Troši samo osam litara, jutros smo iz Kiseljaka za dva sata došli u Mostar", pohvalio se Čuturić te kazao kako bi auto prodao za 'dobre pare' jer iza njega ostaje sin kojeg ovakvi automobili nažalost ne zanimaju. 


Jakiša Vranješ je iz Kaštela pored Splita i vlasnik je Mercedesa 220S iz 1952. godine, a redovno obilazi sve slične susrete.


"Svaki automobil ima neku svoju vrijednost, ali pošto ja svoje ne prodajem, onda o tome ni ne razmišljam. Na internetu je lako vidjeti koliko jedan ovakav automobil košta. Ja 'guštam' u ovakvom automobilu, vozim se nekad na kafu s njim. Normalno se može voziti kao bilo koje drugo auto, lako ide do 120 km/h", kaže nam Vranješ koji je pohvalio da ima sređenih devet oldtimera, a neuređenih još petnaestak.


Jakišina supruga dobacuje kako ima i sedam unučadi te kako svako očekuje jedan automobil od djeda.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.