x

Može li se razmaziti tek rođena ili mala beba?

Male bebe trebaju puno pažnje. Ako se brinete – ili vam drugi ljudi govore – da ćete, ako prečesto ‘popuštate’ ili im posvećujete previše pažnje, to ‘pokvariti’ vašu bebu. To se neće dogoditi! U prvih nekoliko mjeseci nećete stvarati loše navike odgovarajući na potrebe svoje bebe. Male bebe ne rade svjesno nešto da bi vas testirale. Ne misle u sebi: ‘Plakat ću dok ne dobijem što želim!’ Ako vaša mala beba plače ili se nervira, to može biti zato što je bebi hladno ili je gladna. Možda joj treba promijeniti pelenu ili je nešto boli. Ili bi vaša beba samo...

Ili bi vaša beba samo htjela znati da ste u blizini. Ignoriranje vaše male bebe neće naučiti vašu bebu da to sama riješi, jer male bebe to još ne mogu.

Zašto je važno odgovoriti svojoj maloj bebi

Vaša beba ovisi o vama i drugim skrbnicima kako biste pružili ono što bebi treba za rast i razvoj.

Ako mirno i dosljedno odgovarate na bebine pozive za pažnjom tako što ćete riješiti ono što im treba. Ili samo tako što ćete biti tu, vaša beba brzo naučiti vjerovati da ćete ispuniti njene potrebe. A to pomaže vašoj bebi da s vremenom postane sigurna i samouvjerena.

Bebe koje su pažene i mažene u ranom životu brzo razviju sigurnu privrženost svojim skrbnicima. Kada odrastu bolje se nose sa stresom. I bolje se slažu s drugom djecom. Tako da će vjerojatnije i kao odrasli biti fizički i emocionalno zdraviji.

Povezivanje s više osoba pomaže vašoj bebi da nauči o povjerenju i bliskosti s ljudima. Stoga je u redu zatražiti pomoć i malo odmoriti.


Balansiranje rutine i fleksibilnosti

Možda se brinete da ako previše mazite svoje novorođenče, ono neće ući u rutinu spavanja. Ali u prvim mjesecima važno je pomoći bebi da razvije sigurnu privrženost vama. I to mirnim i dosljednim odgovaranjem na bebine potrebe.

S 12 mjeseci bebe počinju imati određenu kontrolu nad svojim ponašanjem. Ovo je dobro vrijeme da počnete postavljati nježna ograničenja koja će predstavljati osnovu za podučavanje vašeg djeteta pozitivnom ponašanju u budućnosti.


Spavanje i hranjenje beba: što očekivati

Iako novorođenčad spava u prosjeku 16 sati od 24, moguće je da će to učiniti u kratkim drijemanjima. Tijekom prvih nekoliko tjedana, dok se upoznajete, možete uvesti tehnike smirivanja koje će vam pomoći da ih naučite spavati duže periode.

Ako osjećate da vaše novorođenče stalno plače da ga se nahrani, vjerojatno ste u pravu! U ranim danima, bebe se obično trebaju hraniti svaka 2 do 4 sata. Ključno je odgovoriti i dati svojoj bebi ono što treba.

Mirno i sretno vrijeme hranjenja izvrsna je prilika da se povežete sa svojom bebom i izgradite topao odnos povjerenja koji je toliko važan za razvoj vašeg djeteta.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.