x

Možete li razmaziti novorođenče ili malu bebu?

Mlade bebe trebaju puno pažnje, a vi biste se mogli brinuti – ili bi vam drugi ljudi mogli reći da će, ako prečesto ‘popuštate’ ili dajete previše pažnje, to razmaziti novorođenče.

Međutim to nije točno. Ne možete razmaziti novorođenče ni malu bebu. U prvih nekoliko mjeseci nećete stvarati loše navike odgovarajući na bebine potrebe. Mlade bebe ne mogu svjesno povezati uzrok i posljedicu. Ne misle u sebi: “Plakat ću dok ne dobijem ono što želim!”

Ako vaša mala beba plače ili se nervira, to može biti zato što je bebi hladno ili je gladna, ima prljavu pelenu ili je nešto boli. Ili Vaša beba samo želi znati da ste u blizini. Ignoriranje Vaše male bebe dok se nervira neće je naučiti da sama riješi stvari, jer male bebe to još ne mogu učiniti.


Ona ovisi o Vama i drugim skrbnicima u pružanju onoga što joj je potrebno za rast i razvoj.

Ovaj period nije period učenja discipline malog djeteta, to tek slijedi kasnije. Sada je period kada je potrebno da smireno i dosljedno odgovarate na bebine pozive za pozornost. Učinite to tako što ćete razvrstati što im treba ili jednostavno biti tu. A Vaša beba će naučiti vjerovati da ćete ispuniti njihove potrebe. To pomaže Vašoj bebi da s vremenom postane sigurna i samouvjerena.


Bebe koje rano u životu imaju dosljedne i brižne odnose brzo razviju sigurnu privrženost svojim skrbnicima. Ove se bebe bolje nose sa stresom kada su starije. Također imaju tendenciju da se bolje slažu s drugom djecom. Vjerojatnije je da će kao odrasli biti fizički i emocionalno zdraviji.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.