x

teška borba

Mrkonjić na ECMO aparatu, srce i pluća mu stavljeni na odmor, posljednji pokušaj da mu spasu život!

Čuveni socijalista Milutin Mrkonjić je priključen, kako saznaje Kurir, na ECMO aparat, što je posljednji pokušaj da mu spasu život u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Mrkonjić je intubiran, na respiratoru, u vještačkoj komi, ali kako Kurir saznaje, priključen i na ECMO aparat, kolokvijalno poznat i kao vještačka pluća, pomoću koga se srce i pluća takoreći odmaraju, stavljaju "na odmor" i organizam održava u životu. Takođe, svakodnevno zasjeda konzilijum najboljih ljekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško.


A šta je zapravo ECMO (ekstracorporeal membrane oxygenation) iliti ekstrakorporalna membranska oksigenacija. Kurir je prvi pisao o ECMO aparatu, doduše u borbi protiv kovida, kada nam je prof. dr Jovan Matijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pokazao taj aparat i objasnio šta tačno znači ta procedura.


- Pacijent ima kanilu u femoralnoj veni (vena u butini) i odatle izvlačimo krv, koja ide preko oksigenatora, gdje se vrši razmjena - ubacuje se kiseonik, a izbacije ugljen-dioksid. Druga kanila je u veni jugularis, na vratu, i tuda se ta krv vraća u organizam. Mehaničkom ventilacijom smo došli do maksimalnih parametara i nismo to uspjeli. I onda smo, prema određenim indikacijama, uključili ECMO aparat. Ali najprije smo pluća morali da stavimo na rest (odmor) - spustimo parametre da ih ne bismo oštetili. Oko 800 ml krvi je u tom sistemu u trenutku, a u minutu sva krv prođe preko aparata. Krv se vrti non-stop, ako stane, koaguliše se i gotovo je. Evo, ovom pacijentu se vrti 15. dan. I kada pluća počnu da dišu, ide tzv. vining (weaning), skidanje s ECMO aparata i potom pacijenta vraćamo na mehaničku ventilaciju. I tek onda dolazi skidanje s respiratora - rekao  je tada prof. Matijašević i dodao da oni više od dvije godine izvode ECMO procedure i da su njima spasavali živote i prije kovida.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.