x

MATRIJARHAT

Na ovom otoku vladaju žene

Porodice nisu imale dovoljno imovine da podijele među djecom…, a da smo ostavili naslijeđe muškarcima, rasipali bi ga, rekla je jedna krojačica

''Ovdje žene zapovijedaju!'', kaže je Rigopula Pavlidis iz udaljenog sela na grčkom otoku Karpatosu, jednom od rijetkih matrijarhalnih društava u Grčkoj. Sjedeći za stolom na drugoj strani sobe, njen suprug Janis tiho je kimnuo glavom, prenosi Hina.

''On ne može ništa bez mene, čak ni ispuniti svoj porezni obrazac'', kaže Rigopula uz osmijeh, dok veze tradicionalnu haljinu u svojoj radionici. Suprotno od drugih dijelova patrijarhalne Grčke, žene u Olimposu imaju vodeću ulogu u selu.

Izolirano od ostatka otoka, spektakularno brdsko selo očuvalo je ovu stoljetnu tradiciju koja je preživjela Osmansko carstvo u 16. stoljeću i italijansku vladavinu u 20. stoljeću. Do 80-ih nije bilo asfaltirane ceste do Olimposa. Među tradicijama koje su opstale je i sistem nasljeđivanja iz bizantskog doba prema kojem se majčina imovina daje najstarijoj kćeri, rekao je lokalni povjesničar Giorgos Campanakis.

Muškarci bi to upropastili

Krojačica Rigopoula tako je naslijedila 700 maslina svoje majke.

''Porodice nisu imale dovoljno imovine da podijele među djecom…, a da smo ostavili naslijeđe muškarcima, rasipali bi ga'', rekla je.

Grčke žene tradicionalno su se selile u suprugov dom nakon vjenčanja. U Olimposu je suprotno. Važnost žena vidi se i u njihovim imenima.

''Najstarija kći nosila je ime po majčinoj baki, suprotno od ostatka Grčke, gdje bi ga dobila po očevoj baki'', rekao je Campanakis. ''Mnoge žene i dalje koriste prezime majke umjesto prezimena supruga'', dodao je.

Uloga žena u Olimposu dodatno se ojačala 50-ih godina, kada su seoski muškarci počeli emigrirati zbog posla – uglavnom u Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje – ostavljajući svoje supruge i kćeri da same upravljaju porodicama i poljoprivrednim dobrom.

Nije bilo izbora

“Nismo imale izbora nego raditi. To nam je bio jedini način da preživimo”, prisjetila se 67-godišnja Ana Lentakis dok je brala artičoke blizu Olimposa. Prije nekoliko godina Lentakis je vodila konobu u Olimposu.

Sada je ta uloga prešla u ruke njene najstarije kćeri Marine.

''Ne znam jesmo li bile rane feministice, ali volim reći da je muškarac glava porodice, a žena vrat'', rekla je Marina, koja ima četrdesetak godina.

Marinina kćerka Ana ima samo 13 godina, ali zna da će jednog dana preuzeti palicu. ''To je ostavština moje bake i ponosno ću se brinuti o tome!'', rekla je.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.