x

Najbolji spoj pizze i pogače: Recept za neodoljivi manakish s mljevenim mesom

Jednostavno tijesto najčešće se nadijeva mljevenim mesom poput junetine ili janjetine te kombinacijom sira i mirisne mješavine začina...

Libanonske pogače, poznate kao manakish mogu se pronaći u tamošnjim pekarnicama, ali najslasnije su naravno domaće, vruće, netom pečene. Jednostavno tijesto se najčešće nadijeva mljevenim mesom, poput janjetine i miriše na za'atar, bliskoistočnu mješavinu začina od sezama, sumaka, timijana, origana.

Tijekom pečenja za'atar ispušta prefinu aromu mirisnih ulja koja se sjajno nadopunjuju s mesom ili povrćem. Manakish dolazi i u vegetarijanskim inačicama sa špinatom i sirom kao što je primjerice halloumi, ali poslužit će i neka druga, dostupnija zamjena. Volite li ljuto, slobodno dodajte i chilli pahuljice, a nakon pečenja manakish možete poprskati limunom kako bi dobio osvježavajuću notu.


Sastojci za manakish s mesom:

250 g mljevene junetine

4 srednje rajčice

2 glavice luka

1/2 žličice soli

1/2 žličice za'atara

Za tijesto:

3 i 1/4 šalice brašna

1/2 šalice mlake vode

1/2 šalice mlakog mlijeka

2 žličice suhog kvasca

1/2 žličice soli

1/2 žličice šećera

3 žlice maslinovog ulja

Dodatno:

limun za posluživanje

ljuta papričica prema želji


Priprema:

Pomiješajte mlijeko i vodu, dodajte šećer zajedno s kvascem i dobro promiješajte pa ostavite 15 minuta.

U veću zdjelu dodajte sol i brašno, ulje i aktivirani kvasac pa umijesite glatku kuglu. Dodajte žlicu po žlicu vode ako je tijesto suho dok se ne sjedini.

Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi 5-10 minuta pa ga stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom pa ostavite da se diže na toplom najmanje 2 sata ili dok se ne udvostruči.

Pobrašnjenim rukama razvucite tijesto i podijelite ga na kuglice veličine loptice za golf. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još sat vremena.

Pomiješajte meso, sjeckani luk, oguljene i narezane rajčice, sol i začine i izmiksajte u finu smjesu. Prema želji dodajte i jednu očišćenu ljutu papričicu u smjesu.

Zagrijte pećnicu na 230°C. Kuglice tijesta razvaljajte u tanke krugove dodajući malo brašna da se ne lijepe. Žlicom nanesite smjesu na tijesto te je rasporedite i stavite peći oko 10 minuta dok ne porumeni. Poslužite odmah s kriškom limuna.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.