x

Najprodavaniji automobil u julu 2021 u Evropi je: Dacia Sandero

Dacia Sandero po prvi put u historiji prodaje ovog modela zauzima vodeću poziciju na evropskoj ljestvici prodaje za juli.

Nova Dacia je prodata u gotovo 20,5 hiljada primjeraka. Zlonamjerni ljudi kažu da je Sandero osvojio prvo mjesto radi velikog pada prodaje. U julu je prodano 24 posto manje automobila nego u junu, ali je to samo ružna priča. Prvo mjesto je prvo mjesto. Neću se iznenaditi ako na zvaničnoj web stranici Dacia pored Sandera uskoro pročitam: NAJPRODAVANIJI AUTOMOBIL U EVROPI

Na drugom mjestu je Volkswagen Golf s gotovo 19 500 prodanih primjeraka. Treće mjesto pripada Toyoti Yaris koju je odabralo preko 18.000 Evropljana. Četvrto mjesto zauzeo je Polo (preko 17 hiljada), peto T-Roc (preko 16 hiljada). Šesto mjesto zauzima Tucson (preko 14.000). Sedmi je bio Volkswagen T-Cross (14.000), a slijedila ga je Dacia Duster (13.329 primjeraka), koja je bila centimetar ispred Ford Pume ( 13.283 primjeraka). 10. mjesto pripada Peugeotu 2008 – 13.183 primjeraka. Tako je borba trajala do posljednjeg dana u mjesecu u TOP10.


Segment B i segment C vodeći su u Evropi. Bez premium marki i bez segmenta D. Samo B i C. Evropljani ne trebaju velike i skupe automobile. Manji automobili su im više nego dovoljni. Čudno, zar ne? Vjerojatno se i pitate kako su električari, hibridi i dizelaši. Pa, pad prodaje dizelaša napreduje. Samo 22 posto. novih automobila imao je motor ovog tipa ispod haube. Prije godinu dana udio dizelaša bio je 30 posto, a prije dvije godine 32 posto. Udio benzinskih automobila na tržištu pada sporije – ove godine iznosi 60%, prije godinu dana 62%. A što se tiče hibrida – 17 posto. svi automobili registrovani u julu imali su hibridni sistem ispod haube. Najprodavaniji je bio Ford Kuga s više od 4.000 primjeraka.


S druge strane, prodaja električnih automobila raste. Znam da je najprodavaniji električni automobil Volkswagen ID.3 ( 5.433 primjeraka), Renault Zoe bio je drugi (3.976), a slijedi ga Kia Niro (3.953). I to bi bilo to. Dacia Sandero king – ovo su najvažniji podaci koje trebate uzeti iz ovog članka.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.