x

IZAŠLE TARIFE

Najveći skandal u historiji: Teniseri namještali mečeve za 400 eura

Nadležna tijela istražuju 375 dvoboja

Svijet tenisa trenutno potresa veliki skandal vezan za namještanje mečeva. Kako navodi francuski "L'Equipe", radi se o vjerovatno najvećem takvom skandalu u historiji. Nadležna tijela istražuju 375 dvoboja odigranih između februara 2014. i juni 2018., a ti mečevi povezani su sa 181 teniserom.

Glavni čovjek operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargsjan, poznat kao Master, mafijaš povezan s armenskom mafijom.

Njemu se stavlja na teret da je podmićivao tenisere i namještao mečeve. Većinom se tu radilo o mečevima tenisera koji su bili ispod 200. mjesta na ATP listi, odnosno onima koji su zarađivali dovoljno malo da ih se u teoriji i može nagovoriti da za malu naknadu namjeste meč.

Spomenuti Armenac je već odslužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhapšen pod ovim optužbama, a bio je prisutan i na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji. Francuski igrači Mik Leskur (Mick Lescure) i Žul Okala (Jules), teniseri za koje je već potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, suspendirani su od decembra.

U javnost su izašle i tarife za namještanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobivali 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobivali bi po 2.000 eura, a najviše se dijelilo oko 3.000 eura. Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona eura u periodu od dvije godine.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.