x

ISTRAŽIVANJA

Najzdraviji način ishrane

Dijeta s najvišom ocjenom zdravlja/kvaliteta je pesketarijanska


Američka studija je ispitala koliko su zdravi najčešći načini ishrane (njih šest).

Naučnici su primijetili kako oblici ishrane utječu na zdravlje organizma. Istraživanje je obuhvatilo šest uobičajenih dijeta identificiranih u anketi.

Duži život

Da bi utvrdili koji je oblik ishrane najzdraviji, naučnici su podatke o ishrani procijenili prema kvalitetu i klimatskoj ravnoteži.

S obzirom na kvalitet, odnosno koliko je ishrana zdrava, bodovane su pojedine grupe namirnica. Što je rezultat veći, to je dijeta bliža preporukama za zdravu ishranu uopće. Dijeta s najvišom ocjenom zdravlja/kvaliteta je pesketarijanska.

Ovo je, također, u skladu s drugim istraživanjima koja su otkrila da ljudi koji jedu ribu, ali izbjegavaju meso, u prosjeku žive duže od drugih.

Za to su posebno zaslužne omega-3 masne kiseline sadržane u ribi, koje djeluju protivupalno, reguliraju nivo šećera u krvi i tako štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Voće i povrće

Pesketarijansku ishranu odmah slijede vegetarijanska i veganska ishrana, koje su uglavnom biljnog porijekla, za razliku od paleo i keto dijete, koje su dobile najnižu ocjenu.

Rezultat se, također, poklapa s općim pravilima ishrane - povrće, voće, integralne žitarice, povremeno riba, nekoliko prerađenih namirnica poput šećera i mliječnih proizvoda i rijetko meso.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.