x

Nakon četiri dana pada, broj mrtvih u Španjolskoj porastao. Danas ih je 743

U ŠPANJOLSKOJ su danas umrle 743 osobe zaražene koronavirusom, najviše u posljednja tri dana, iako još uvijek manje od prošlotjednog prosjeka s više od 800 umrlih, a zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak na djelu silazni trend širenja epidemije. 

„Razlog današnjeg dnevnog porasta je što su stigli neki podaci od vikenda, koji su kasnili, no opća tendencija je silazna“, rekla je šefica zdravstvene službe María José Sierra na konferenciji za medije.

Ukupan broj preminulih je dosegnuo 13.798 te je na korak do prelaska nove psihološke granice.

Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija.

U utorak se inficiralo novih 5.478 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 140.510. To je 5,13 posto više nego dan ranije. Time je stopa rasta oboljelih blago porasla budući da je u ponedjeljak iznosila 3,3 posto.

No prije sedmicu dana je iznosila 10,8 posto, što ukazuje na posustajanje širenja virusa, jer se stanovnici nalaze izolirani u svojim domovima.

Ove sedmice bi parlament trebao odobriti vladino produženje izvanrednog stanja do 26. aprila, jer su svoj pristanak dali konzervativci, najveća oporbena stranka.

Stanovnicima je od 13. marta dopušten izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke te kako bi prošetali psa. Od 30. marta na posao smiju samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Zdravstveni djelatnici izliječili su 43.000 osoba, što je oko 30 posto ukupnog broja oboljelih. Zadnjih dana im pristiže dodatni zaštitni materijal iz uvoza i preko donacija.


(Index.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.