x

SAVJETI

Ne tuširajte se tokom grmljavine: Stručnjaci objasnili zašto to može biti izuzetno opasno

Kako se ponašati za vrijeme oluje

Ljetno razdoblje i vremenske nestabilnosti su relativno česte i sobom nose neugodne pojave poput grmljavinskog nevremena. Uz osjećaj nelagode i pogled u zamračeno nebo dok snažni naleti vjetra trgaju stabla, scena postaje još izraženija uz bljeskove munja i netom nakon, zvuka grmljavine.

Opasnosti tuša

Postoji još jedna potencijalna opasnost od udara dok ste posve na sigurnom. To su trenuci kada se tuširate, kupate u kadi pa čak i kad perete suđe. Budući da munja može putovati kroz vodovode, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da je najbolje izbjegavati sve aktivnosti koje uključuju dodir s vodom tokom grmljavinske oluje. Ipak, navode da bi rizik od udara munje koja putuje kroz vodovod mogao bi biti manji ako se metalne cijevi zamijene plastičnima.

Dodatne opasnosti koje se mogu dogoditi s udarom groma, iako ste na sigurnom, jesu balkoni. Ne približavajte se prozorima i vratima i nemojte ležati na betonskim podovima.

Savjeti centra su i da tokom grmljavinskog nevremena ne koristite ništa što je u tom trenutku spojeno na električnu utičnicu poput računara i mobitela.

Ostati u zatvorenom i nakon grmljavine

Nakon oluje preporučljivo je ostati u zatvorenom barem 30 minuta nakon kraja grmljavine i za njeno vrijeme biti u zatvorenom: u kući, zgradi ili automobilu.

Dobro je i zatvoriti prozore i vanjska vrata pa čak ih i dodatno osigurati.

Ako ste se našli na otvorenom, treba izbjegavati sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području, a također i plaže, otvorena polja i vrhove bregova jer su to iznimno riskantna područja.


Također, nemojte se približavati ničemu metalnom.

Zatekne li vas grmljavina vani, treba ići u što niža područja, ispod niskih stabala ili grmova, ciljati na udoline ili niske predjele šume.

Izvor: Avaz


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.