x

Na takmičenju u Kligenthalu

Nedjelja za pamćenje: Ispisana historija skijaških skokova

U njemačkom Kligenthalu je održano drugo pojedinačno takmičenje na četvrtoj stanici ovosezonskog Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.

Takmičenje u Kligenthalu ostat će zapisano u analima skijaških skokova.

Naime, prvi put u skoro 100 godina zvaničnih takmičenja, desilo se da u prvih šest takmičara bude čak pet iz jedne države.

To su danas uspjeli Norvežani, ali nažalost nisu imali pobjednika.


Tande i Lindvik su završili na postolju, a iza njih u plasmanu su bili Johansson, Granerud i Forfrang.

Slavlje Norvežanima pokvario je Ryoyu Kobayashi koji je slavio sa skokovima od 129.5 i 139.0 metara i ukupnim zbirom bodova 262.8.

U Kligenthalu je jučer održano i prvo pojedinačno takmičenje, a slavio je Austrijanac Stefan Kraft sa skokovima od 138 i 130 metara i zbirom bodova 267.0. To je za Krafta bio prvi trijumf u Svjetskom Kupu nakon dvije godine posta.


Drugo mjesto je zauzeo norveški predstavnik Halvor Egner Granerud sa pet bodova zaostatka, a podijum je kompleitrao Kamil Stoch iz Poljske.

Njemačkim predstavnicima izmakao je podijum jer su Karl Geiger i Markus Esienbichler podijelili četvrto mjesto, dok je sjajan skok imao Andreas Wellinger povratnik nakon duge pauze zbog povrede. Wellinger je zauzeo šesto mjesto jučer, a u drugoj seriji je imao skok dana od 139.0 metara.

Naredni vikend najbolji skijaši skakači sele u švicarski Engleberg gdje su na rasporedu dva individualna takmičenja, a nakon toga počinje novo izdanje tradicionalne Novogodišnje turneje "Četiri skakaonice".


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.