x

Neobična kućica na čija vrata kucaju putnici sa svih krajeva svijeta

Odlučite li se na proputovanje jugoistokom Islanda, posjetite jednu od tek nekoliko preostalih kućica koje su se tradicionalno pokrivale travom...

Debeli travnati pokrivač koji spaja zemlju s krovom simpatične kućice jedan je od posljednjih primjeraka takve arhitekture na Islandu. Crkvica Hofskirkja koju okružuje jedinstveno groblje omiljeno je mjesto posjetitelja koji dolaze objektivom zabilježiti neobičnu građevinu koja izgleda kao dio scenografije Tolkienova Hobita. Iako mnogi kucaju na vrata, crkvica nije otvorena za obilaske, no kroz prozor se jasno može vidjeti unutrašnjost.

Nalazi se u regiji Öræfi na jugoistoku Islanda, oko 20 kilometara od glečera Vatnajökull. Kuće s travnatim krovom napravljene od kamena i drveta bile su uobičajene u 19. stoljeću, no s vremenom su iščeznule. Travnati pokrov služio je kao toplinska izolacija, a kako bi se zaštitile od hladnog zraka, kućice su se djelomično ukopavale u zemlju. Hofskirkja je izgrađena 1884. i kompletno je rekonstruirana u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Iza nje se nalazi groblje koje je mnogima jedno od jezivijih koje su vidjeli u životu.

Razlog tome je što se pokojnici čine bliže nego što je uobičajeno jer se svaki lijes polaže iznad, a ne ispod zemlje. Kao i krov crkvice, i grobove prekriva trava. Razlog takvom običaju je vulkansko tlo koje je teško iskapati.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.