x

dugogodišnji problem

Nermin Muzur ponudio alternativno rješenje za gradnju osnovne škole u MZ Stup II (Video)

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je posjetio mjesto gdje je održao predizborni skup, a koje je alternativno rješenje za gradnju osnovne škole na lokaciji Stup II. Odatle se uključio uživo putem Facebooka, a video možete pogledati i na njegovom profilu ovdje.  Inače, građani odlučuju hoće li dugo očekivana škola ugledati svjetlo dana. Naime, oni biraju predstavnike u nedjelju 06.06.2021.g. u periodu od 8 do 18 sati u prostorijama mjesne zajednice Stup II, lokacija: https://goo.gl/maps/4eMSkca2jnY1Qwar8

Riječ je o igralištu i zelenoj površini, mjestu koje se nalazi preko puta nekadašnjeg poljoprivrednog dobra UPI, a gdje je već ranije predviđena gradnja osnovne škole. Međutim, kako je Muzur istakao, kako je ta lokacija pod sudskom zabranom jer je vlasnik parcele u sporovima i protiv njega se vode procesi, ono što je on uradio kao načelnik jeste da je odmah preuzeo na sebe da pokuša pronaći alternativu i rješenje koje bi ponudili građanima Stupa II kako bi prevazišli dugogodišnji problem. Dakle, kako godinama unazad niko ništa ne poduzima kako bi se odblokirala parcela, načelnik Ilidže je ponudio drugo rješenje dodajući da i kada zemljište bude dostupno (odblokirano od strane suda i tužilaštva) može biti potencijalna nova lokacija srednjih škola, eventualno nekih privatnih ili internacionalnih univerziteta itd. Gospodin Muzur se javio sa potencijalnog mjesta gradnje nove škole uz koju bi bila dvorana, dječje igralište, otvoreni fitnes.


Muzur je detaljno objasnio njegov plan, ali i šta i ko sabotira njegovu ideju. 

- Ono što smo uradili jeste da smo na lokalitetu ovog igrališta dali prijedlog i zvanično ćemo uputiti  proceduru na mišljenje građana gdje na ovom lokalitetu koje je vlasništvo Općine Ilidža  možemo izgaditi osnovnu školu, sportsku dvoranu, jedno dječje igralište od dvije stotine kvadrata, fitness na otvorenom i otvorenu plohu igralište. Ništa od toga nećemo raditi bez saglasnosti građana i bez da oni prihvate to rješenje. Mi ono što smo uradili jeste priprema alternativnog rješenja, da možemo ponovo doći među građane i reći da nudimo rješenje. Ovo rješenje nijednog trenutka ne podrazumijeva izmjenu i dopunu regulacionog plana, pomijeranje škole koja je planirana preko puta ove MZ. Na istom tom lokalitetu ostaje planirana škola odnosno objekat društvenog sadržaja, koja kasnije može postati neka druga ustanova - govori Muzur u videu i nastavlja: 


- Ovo radim iz prostog razloga jer predsjednik MZ Stup II duže vrijeme pravi lažnu propagandu u smislu da mi želimo da zloupotrijebimo prostor, da će djeca ostati bez igrališta i da mi ovo radimo zarad drugih nekih interesa. Podvlačim, regulacionim planom ne mijenjamo lokaciju škole koja je predviđena na lokaciji preko puta MZ, regulacionim planom na ovoj lokaciji i na ovom igralištu i ovdje je predviđen objekat društvenog karaktera i mi u sklopu tog plana uz malu korekciju dimenzija možemo ponuditi rješenje osnovne škole - kazuje načelnik Ilidže i objašnjava:


- U razgovoru sa svim relevantnim predstavnicima koji učestvuju u davanju mišljenja organizovali smo sastanke gdje oni sa aspekta struke ne vide nikakav problem za davanje pozitivnog mišljenja za gradnju škole koja bi se napravila na ovom lokalitetu. To znači da uz rebalans budžeta koji slijedi u Kantonu Sarajevo, Općini Ilidža, već u toku ove godine možemo izdvojiti sredstva koja mogu biti operativna i već početkom naredne godine bi mogli ući u realizaciju ovog projekta. Paralelno s ovim, aktuelni predstavnici kako u savjetu MZ, kako zastupnici sa Općine Ilidža ništa nisu uradili da odblokiraju parcelu koja se nalazi preko puta tamo gdje je trebalo da se nalazi osnovna škola, već pokušavaju lošom propagandom da sakriju svoj nerad. Kao vijećnik sam nekoliko puta pokretao inicijative i pitanja i niko nije imao sluha kada smo usvojili zaključak da se ne smije graditi nijedna zgrada dok se ne napravi osnovna škola na području MZ Stup II.


- Predstavnici MZ Stup II, u ovom slučaju predstavik savjeta je sve ovo nijemo posmatrao - radi čijeg interesa i zbog čega zaista ne znam. Sada kada smo u prilici da ponudimo alternativno rješenje u koje nećemo ući dok se ne usaglasimo sa građanima, oni imaju problem. Ovdje izgleda nije problem nedostatak škole već je problem mnogi privatni interesi koji su se rješavali uz gradnju koja se dešavala i eventualno oni koji nisu uspjeli da završe svoje potrebe pa trebaju u narednom periodu.


- Ponavljam, mi kao odgovorni koji su preuzeli odgovornost i dobili povjerenje nismo ostali nijemi i ne čekamo da nam odblokiraju tu parcelu i da nam to bude jedino rješenje. Mi kao odgovorni i neko ko je dobio povjerenje smo ponudili samo alternativno rješenje i za ovo rješenje smo skupili preko 1000 potpisa. Da je sve ovo istina mogu potkrijepiti slikama iz grupa koje je dotični napravio i koji na svaki mogući način pokušava da sabotira ovu priču. Ponavljam regulacionim planom ne mijenjamo i ne idemo u izmjenu i dopunu plana, tu školu ne izmiještamo s lokacije, već ostaje objekat društenog karaktera bez obzira gradili mi školu na ovom lokalitetu ili ne - završava on. 


Video Nermina Muzura koji u ovom momentu ima preko 1400 lajkova i stotine komentara podrške možete pogledati ovdje.

Nakon video prenosa uživo sa igrališta, načelnik Ilidže je objavio i dokaze za tvrdnje koje je spomenuo u istom, a što možete pogledati na njegovom Facebooku ovdje. 


.



Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.