x

raj za turiste

New Orleans: Čarobni grad

A noćni život je nešto čime ovaj čarobni grad može naglas da se pohvali. Već nadaleko čuvena Burbon ulica magnet je za turiste.

Nju Orleans je dragulj sjevernoameričke države Luizijane. Svjetluca tačno iznad ušća moćne rijeke Misisipi u Meksički zaliv. Srce grada leži između rijeke i jezera Pončartrein. Baš zbog oblika rijeke, koja krivuda oko centra, dobio je nadimak Srpasti grad, iako je za Nju Orleans prigodnije ime "relaksacija" - u prilog opuštenoj atmosferi grada, ali i klimi.

Suptropska klima je uglavnom vrela i vlažna od sredine marta do oktobra, iako zime mogu biti prohladne i vlažne. Tako i u Nju Orleansu pada dosta kiše, a za vrelih ljetnih popodneva dogodi se čak i prava oluja.


Danas je luka Nju Orleans druga najveća luka u zemlji i donosi blagostanje gradskoj ekonomiji, zajedno s petrohemijskom i vazduhoplovnom industrijom i, svakako, turizmom. Zbog svoje jedinstvene atmosfere, Nju Orleans je jedna od najpopularnijih destinacija u Americi, naročito za vrijeme karnevala "Mardi gra" (Mardi Gras) u februaru.

Mješavina francuske, španske, afričke i američke kulture tokom vijekova stvorila je mješovito okruženje, miks otmjene elegancije kolonijalnih kreola, muziku i kuhinju zemljoradnika Kajuna, raskošnost festivala "Mardi gra", dah vudua i veliki komad diksilend džeza.


Nju Orleans ima mnogo turističkih atrakcija, ali je najbolje razgledati ga neformalno. Lagana šetnja duž Francuske četvrti otkriće vam neobične radnje, skrivena dvorišta i prelijepe kuće u kreolskom stilu, s bogato ukrašenim balkonima.

 A noćni život je nešto čime ovaj čarobni grad može naglas da se pohvali. Već nadaleko čuvena Burbon ulica magnet je za turiste. U njoj se nalazi sve, od striptiz klubova do barova u kojima se svira džez, bluz i kajunska muzika. Klubovi i barovi otvoreni su 24 sata, a grad je jedno od rijetkih mjesta u Americi gdje alkohol može da se konzumira na ulici.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.