x

NIJE VALJDA KRAJ?! Amerikanci proglasili najveći stepen opasnosti, očekuju ruski nuklearni napad!

Cijeli svijet čeka da vidi šta će se desiti sa mogućim napadom na Siriju, a nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD. Amerikanci, Britanci i Francuzi trenutno se nalaze u području iz kog mogu da izvedu napad na Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja, ali još razmišljaju o napadu.

Američki predsjednik Donald Tramp obećao je Rusiji da će raketni napad protiv Asadove vlade "doći" zbog smrtonosnog napada u tvitu koji je obišao cijeli svijet.

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata, piše Dejli Star.

Standardni nivo u mirnodopskim uslovima je DEFCON 5, a smanjuje se kako se ozbiljnost situacije povećava. DEFCON 1 predstavlja očekivanje neposrednog napada, a dosada nikad nije proglašen.

- DEFCON 5 se odnosi na stanje normalne pripravnosti u mirnodopskim uslovima. Povećanje ovog stepena može obaviti Združeni generalštab, a objavljuje ga Ministar odbrane SAD.

- DEFCON 4 podrazumijeva povećanu pripravnost obavještajnih službi i povećanje mjera nacionalne bezbijednosti. Ovaj nivo pripravnosti održan je skoro tokom cijelog Hladnog rata.

- DEFCON 3 se odnosi na povećanje pripravnosti vojne sile iznad uobičajene. Svi vojni štabovi SAD-a (osim Strateške vazdušne komande koja je već imala stepen DEFCON 2) su imali ovaj nivo 1962. godine tokom Kubanske raketne krize. Sve oružane sile Sjedinjenih Država imale su DEFCON 3 tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine kada je Sovjetski Savez prijetio intervencijom na strani Egipta. Treći put su SAD dostigle DEFCON 3 tokom Napada 11. septembra 2001.


- DEFCON 2 podrazumijeva vojnu pripravnost koja je prva ispod maksimalne. Proglašena je samo jednom, tokom Kubanske raketne krize.

- DEFCON 1 se odnosi na maksimalnu pripravnost. Ne postoje provjerene informacije da je ovaj stepen ikad upotrijebljen.

Za nacionalno stanje opasnosti postoji sedam nivoa stepena pripravnosti, koji se koriste pod imenom LERTCON (eng. Alert Condition). Sedam LERTCON-ova se dijeli na 5 DEFCON-ova i dva EMERGCON-a (engl. Emergency Condition)

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 - najniže stanje pripravnosti.


(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.