x

Noćni vukovi dolaze u BiH: Građani uznemireni, vođi zabranjen ulazak u državu!

Pripadnici ruskih "Noćnih vukova" započeli su svoju bajkersku turneju sa političkim motivima, pod nazivom "Ruski Balkan", a sutra se mogu očekivati u Bosni i Hercegovini, što uznemirava veći dio građana. Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Turneja bi, prema najavi, trebala trajati devet dana, a namjeravaju posjetiti Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodina, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banju Luku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

Učesnici akcije koja traje od 19. do 28. marta moraju da pređu više od 2.000 kilometara po Srbiji i Bosni i Hercegovini, posjećujući manastire, spomenike kulture i memorijalne objekte ruskim i srpskim vojnicima.

Predsjednik Federacije moto-turizma Rusije Jevgenij Strogov je ovu turneju, pak, okarakterisao kao kulturno-istorijsko putovanje, koje ima za cilj da zbliži ruske državljane i stanovnike Balkana. Strogov je za Sputnik istakao da su vlasti BiH, "sve pogrešno predstavile i izvrnule propagandistički".

"Naš je događaj otvoren za sve. Ne organizuju ga 'Noćni vukovi', nego Federacija moto-turizma Rusije. Može svako da učestvuje bez obzira na nacionalnu i rodnu pripadnost. Naša osnovna tema na ovom putovanju je pravoslavlje i mi želimo da što više Rusa upozna Srbiju i druge pravoslavne zemlje", kazao je Strogov za Sputnik.

Učesnici akcije, čiju osnovnu grupu čini blizu 50 ljudi sa automobilima, na put će krenuti sutra ujutro iz Novog Sada za Frušku Goru, Šid i Bijeljinu.

Turneju su podržali Moskovska patrijaršija, Svete Trojice-Sergijeve lavre i Novojerusalimskog manastira, čiji predstavnici takođe učestvuju u putovanju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.