x

prestižna nagrada

Nova Mazda 3 osvojila Red Dot: Best of the Best nagradu za dizajn

Potpuno nova Mazda 3 osvojila je nagradu "Red Dot: Best of the Best“ na dodeli nagrada za dizajn Red Dot 2019. godine. Najveće priznanje takmičenja se dodjeljuje proizvodima čiji se dizajn smatra istinski revolucionarnim i vizionarskim. Kompakt nove generacije pridružuje se rastućoj listi nagrađivanih Mazdinih modela dizajniranih prema filozofiji Kodo: Soul of Motion.

Izražavajući japansku estetiku u jednostavnom obliku, dizajneri nove Mazde 3 eliminisali su takozvane karakterne linije tako da paneli karoserije oslikavaju okolinu. Pristup "manje je više" primijenjen je na cijelom automobilu. Komponente kao što su prednja i zadnja svjetla imaju čist stil bez nepotrebnih elemenata.

“Ljepota kroz smanjivanje elemenata je ključni princip dizajna Mazde 3”, objašnjava Yasutake Tsuchida, glavni dizajner novog modela. "Ali to je više od minimalizma. Stvaranje takvog čistog dizajna zahtijeva mnogo truda i poboljšanja kroz pokušaje i pogreške. I to je nešto za šta vjerujemo da može biti stvoreno samo ljudskim rukama naših stručnjaka za gline", rekao je.

Međunarodni žiri je izabrao manje od 100 proizvoda za nagradu “Best of the Best” iz više od 5.500 prijava koje su primljene iz 55 zemalja. Kriteriji za izbor su inovacija, funkcionalnost, ergonomija i dugovječnost. Mazda i ostali dobitnici nagrade će dobiti 8. jula na svečanoj dodjeli nagrada Red Dot 2019. u teatru Aalto u Essenu. Nova Mazda 3 će se pridružiti izložbi "Design on Stage" nagrađenih proizvoda u Red Dot dizajnerskom muzeju Essen i predstaviti Redbook Dotbook, web stranicu i dizajn aplikacije.

“Osvajanje 'Red Dot: Best of the Best' nagrade je posebna čast, jer vrlo malom postotku prijavljenih se ukaže ova prilika. To je zasluženo priznanje za divno dizajnersko postignuće i dokaz da su nagrađene kompanije među najboljima u dizajnu", kaže dr. Peter Zec, osnivač i izvršni direktor kompanije Red Dot.

Ovo je sedma nagrada Red Dot do sada za Mazdine Kodo modele nakon MX-5 RF 2017, MX-5 soft top, CX-3 i Mazde 2 (sve u 2015. godini) te prethodne generacije Mazde 3 (2014) i Mazde 6 (2013).


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.