x

Novi Zeland zemlja nestvarne prirodne ljepote

Novi Zeland, zemlja koja je ovih dana bila u žiži interesovanja zbog nedavnog razarajućeg zemljotresa, zapravo je zemlja koja krije nevjerovatne prirodne ljepote.

Upravo zbog nestvarnog pejzaža, nije čudo da su baš ovdje snimljeni "Gospodari prstenova" i mnogi drugi filmovi čija je tema fantastični univerzum.

I zaista, ovi predjeli su toliko prelijepi da ni Novozelanđni ne mogu da odole. Jedna od njih je Rejč Stjuart, Novozelanđanka koja posljednje dvije godine snima po Novom Zelandu nestvarne prizore, koji naprosto oduzimaju dah.

Ona je već obišla neke od znamenitosti poput planine Kuk, Fjordlanda, planine Maungauni i mnoge druge.

U žiži njenog interesovanja su neobične glečerske formacije, ali i prelijepa jezera kojima obiluje Novi Zeland, a među najljepšima su Taranaki, Raglan i Rotorua.

Stjuartova, koja je rođena u novozelandskoj prijestonici Velington, kaže da već dvije godine obilazi Novi Zeland sa svojim kamerama Canon 5D i 6D, kojima je uspjela da snimi neke nezaboravne momente. Uglavnom je oduševljavaju neobične reljefne formacije i predivni zalasci sunca.

Iako je putovala i van granica Novog Zelanda, kaže da je njena domovina ipak jedna od najljepših zemalja na svijetu.

"Ovdje vam je sve tako dostupno. U roku od nekoliko sati vožnje od grada, vi ćete se naći u nestvarnom svijetu prelijepih plaža, planina ili izuzetnih planinskih jezera", kaže Stjuartova.

 "Ovdje imamo takve raznolikosti, što je zapravo san svakog fotografa. Priroda nam je podarila nestvarno lijepa mjesta, u čijem istraživanju naporsto uživate. Garantujem vam da će vas svako od tih mjesta ostaviti bez daha, baš kao što je i mene", kaže Stjuartova.

Njen profil na Instagramu ima više od 100.000 pratilaca, upravo zbog izuzetnih fotografija koje tu postavlja. Nada se da će njene fotografije i radovi podstaknuti ljude da izađu iz kuća i krenu da istražuju po prelijepom Novom Zelandu.

Stjuartova kaže da su najpopularnije fotografije sa planine Kuk, Fjordlanda, planine Maunganui, Taranaki, jezera Rotorua ili sa takozvanog Tasmanijskog glečera, koji djeluje prosto nestvarno.

Dodaje da je obilazeći Novi Zeland i sama nešto novo saznala o svojoj zemlji, između ostalog, da su ovdje najljepši izlasci i zalasci sunca, koje ona često snima.

I pored toga što bi se mnogi najviše obradovali prelijepim, nepreglednim plažama Novog Zelanda, ona kaže da su planine i glečeri ti koji predstavljaju nevjerovatna djela prirode i njenog djelovanja.

"Primjera radi, jezero Rotorua, na Sjevernom ostrvu, nešto je što se teško zaboravlja. Tu vlada takav mir i spokoj da se to jednostavno vidi i na ovim fotografijama", kaže Stjuartova.

Jedna od njenih dražih lokacija jeste i glečer čija površina djeluje potpuno vanzemaljski. Ovo je možda i idealna lokacija za snimanje naučnofantastičnih filmova.

"Ledeni bregovi, planine, krvavocrveno nebo... to je nešto što se ne može riječima opisati, niti se može zaboraviti", kaže Stjuartova.

Na pitanje koje je to mjesto koje je nju ostavilo bez daha, ona kaže da se ne može tek tako odlučiti, ali da je to možda klisura Karangahaka, koja se takođe nalazi na Sjevernom ostrvu, i djeluje kao scenografija najboljih holivduskih filmova, mada priznaje: "Zapravo, sumnjam da se nešto takvo i može napraviti. To samo priroda može".

(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.