x

Od danas Norveška postaje prvo tržište na kojem Hyundai prodaje samo električne automobile

Još jedan brend donio je drastičnu odluku po pitanju norveškog tržišta. Zbog interesa i konačnog izbora lokalnih kupaca, Hyundai će se na Norveškom tržištu u potpunosti usredotočiti na elektriku. Odluka stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

Od nove godine norveški kupci više neće kupovati novi Hyundai. Ostat će im samo električni predstavnici Ioniq linije. Zemlja fjordova je prvo tržište na kojem su Korejci donijeli takvu odluku.

Analizirajući statistiku, posljednjih godina, elektrika je činila najmanje 90 % prodaje marke u Norveškoj. Između 2020. i 2022. Hyundai je lokalnim kupcima isporučio 25.000 automobila od čega 92 % modela na električni pogon.


Impresivan rezultat ako se uzme u obzir da je zapravo riječ o dva automobila – Kona Electric i Ioniqu 5. Uskoro će se pak ponuda proširiti s više prijedloga.


Vrijedi spomenuti da je odluci o potpunom prelasku na električnu energiju prethodio međukorak koji je napravljen 2020. godine. Norveški ogranak Hyundaija već je napustio motore sa 100% unutrašnjim sagorijevanjem, zamijenivši ih plug-in hibridima.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.