x

SVE SE ZNA

Od koga djeca nasljeđuju gene: Od oca zube, od majke gojaznost

Djeca većinom nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, veličinu jagodičnih kostiju, uglove očiju i oblik brade


Djeca većinom nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, veličinu jagodičnih kostiju, uglove očiju i oblik brade.

To su ključna područja koja su istaknuta prilikom prepoznavanja i uočavanja lica, pa ako ova područja imate slična kao vaši roditelji, sigurno ste do sada čuli: “Ista si majka!” ili “Preslikani otac!”

40:60

Majčini geni su obično 50 posto djetetovog DNK, a očevi geni čine ostalih 50 posto. Međutim, muški geni su agresivniji od ženskih, zato su istaknutiji. Dakle, obično postoji 40 posto aktivnih ženskih gena i 60 posto aktivnih muških gena. Osim toga, tijelo trudnice identificira fetus kao vanzemaljsko tijelo. Da bi žensko tijelo spasilo bebu, mora da nađe mir s agresivnim očevim genima (ponekad, po cijenu vlastitih gena).

Spol bebe

Spol buduće bebe zavisi od muškarca. Ako muškarac u porodici ima više sestara, dobit će kćerke, ako ima više braće, dobit će sinove.

Kvalitet zuba

Ako otac ima problema sa zubima – i djeca će imati iste probleme. Ovdje su geni izričiti – od oca nasljeđujemo kvalitet zuba!

Inteligencija

Kćerke će inteligenciju povući od oba roditelja, dok će sinovi biti inteligentni na majku. Međutim, samo do 40 posto majčine inteligencije se nasljeđuje, ostatak se dobiva tokom života. Dakle, rad, rad i samo rad.

Mentalne bolesti

S godinama, kvalitet sperme se smanjuje. Zbog toga stariji ljudi mogu prenijeti mutirane gene svojoj djeci. Ovo povećava rizik od mentalnih bolesti, autizma, hiperaktivnosti ili bipolarnog poremećaja.

Muškarac u bilo kom dobu, ako ima koronarnu bolest, vjerovatno će je prenijeti sinovima.

Ako se muškarac borio s neplodnošću, začeće je urađeno vantjelesno, sinovi će imati isti problem.

Gojaznost

Težina kod djece zavisi isključivo od majke. Ako je majka gojazna, bit će i djeca. Ako je majka mršava, i djeca će biti fit.

Visina: Na visinu utječu više očevi geni nego majčini. Mada postoje dva mjerenja:

Ako imate sina, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu, a zatim još 5 centimetara na taj zbir. Podijelite zbir sa dva i dobit ćete visinu vašeg sina.

Ako imate kćerku, na majčinu visinu dodajte očevu i od zbira oduzmite 13. Podijelite sa 2 i dobit ćete visinu vaše kćerke.

Boja očiju

Braon boja očiju je dominantna. Ako jedan od roditelja ima braon oči, a drugi plavu boju, dijete će vjerovatno imati braon oči. Nije isključeno i da dijete bude smeđooko iako su roditelji plavooki.

Jamice na obrazima: nasljeđuju se u potpunosti.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.