x

Održan 17. memorijalni bokserski turnir "Braća Kadić"! (GALERIJA)

U Kulturno-sportskom centru Ilidža  održan je 17. memorijalni bokserski turnir "Braća Kadić". Tradicionalni turnir posvećen je istaknutom bosanskohercegovačkom bokseru Fikretu Kadiću i njegovom bratu Safetu, koji su 1992. dali živote u odbrani Sarajeva.

U okviru 17. memorijalnog turnira braća Kadić u boksu održano je polufinale državnog prvenstva BiH. Organizatori su KBS BRAĆA KADIĆ i Boks Savez BiH, na čelu sa predsjednikom Enesom Peštekom i selektorom Almedin Fetahović. Viđeno je 9 zanimljivih borbi. Kao svake godine stručni žiri, sa predsjednikom Hamidom Guskom je izabrao najbolje takmičare. Reprezentativac Adem Fetahović je odbranio lentu najboljeg boksera memorijala, iz BK Ilidža,pod rukovodstvom trenera Almedina Fetahovića.

 Za najboljeg tehničara izabran je Dušan Veletić iz BK Radnik Bijeljina. Najborbeniji par su Mehmed Dedović iz KBS BRAĆA KADIĆ i Tiro Bakir iz BK Mostar. Za najmlađeg pobjednika izabran je Vuk Mičić iz BK Glasinac Sokolac. Inače memorijal je pratilo oko 200 gledalaca. Najviše pobjeda zabilježili su bokseri sa Ilidže, zatim BK Mostar, a iz RS su dominirali bokseri iz BK Radnika iz Bjeljine zatim BK Glasinac Sokolac. Direktor turnira kao dosad je trener Rifat Kadić.


Fikret Kadić bio je član Bokserskog kluba Željezničar, prvak i reprezentativac bivše SFRJ te višestruki osvajač međunarodnih turnira. Braća Fikret i Safet Kadić su 1992. poginuli na cesti u novogradskom naselju Briješće, braneći ovo naselje od prodora agresorskih snaga iz Rajlovca.

Rahmetli Fikret i Safet Kadić bili su istaknuti borci grada i Armije RBiH, članovi Zelenih beretki i organizatori otpora u općini Novi Grad. Fikret je bio prvi komandant Druge viteške brigade i istaknuti sportista, višestruki državni prvak u boksu.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.