x

Održan koncert “Noć barokne muzike”!

U Muzeju grada Zenice, sinoć je u organizaciji mladih muzičkih umjetnika u sastavu Benjamin Ribić (violina), Meša Hadžimusić (gitara), Ermin Ašćerić (bariton), Ilma Šut (klavir), Daniel Marić (violina), Edvin Halilović (harmonika), Benjamin Drijenčić (truba), uz klavirsku saradnju profesorice Maide Ibrahimagić, održan koncert pod nazivom “Noć barokne muzike”.

 

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra

Uz prisustvo velikog broja ljubitelja klasične muzike, mladi zenički umjetnici izveli su najpoznatije barokne kompozicije, koje su kako kažu pisane prije 300 godina, te su odlučili da i ovu vrstu muzike ožive kako na prostoru grada Zenice, tako i kompletne muzičke scene Bosne i Hercegovine.

 

“Ideja je nastala prije dva mjeseca i odlučio sam da je realizujem i da sazovem svoje prijatelje iz škole i da uradimo nešto samostalno, kao samostalni umjetnici koji su na putu da postanu profesionalci. Odlučili smo se baš za veče Baroka, jer se ova muzika baš rijetko izvodi, kako u svijetu tako i na Balkanu, u Bosni skoro nikako, tako da smo se odlučili za nesto novo da razbijemo zid monotonije i da poklonimo gradu Zenici i gradovima u kojima budemo svirali nešto novo”, kazao je organizator koncerta, Benjamin Ribić.

 

Koncert popraćen kompozicijima čuvenih umjetnika poput Bacha, Haendela, Corellia, Scarlattia, Bononcinia, nastavlja se i dalje, te su ovi mladi ljudi već večeras na gostovanju u Travniku, a nakon novogodišnjih praznika turneju nastavljaju u Kaknju, Tuzli i Sarajevu.

 

“Ideja je nastala spontano, na jednoj kafi na pauzi. Prvenstveno je to bila ideja kolege Benjamina Ribića, koji sivra violinu, ali smo onda došli na ideju da sastavimo ljude koji najbolje sviraju u Srednjoj muzičkoj školi da bi napravili nešto što bi privuklo pažnju ljudima, jer se ova muzika ne sluša svakodnevno, kod nas je malo zapostavljena, pa smo morali da napravimo nešto što bi se baš svidjelo publici”, kazao nam je Ermin Ašćerić, učesnik Srednje muzičke škole i vokalni solista.

 

Važno je naglasiti da je na koncertu predstavljena i humanitarna kutija u kojoj se prikupljaju sredstva za oboljelog Zeničanina Farisa Salihagića, koji se bori sa Hodgkinsovom bolešću.

 

Tekst: Tntportal

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.