x

Održana promocija knjige "Adem zvani Krst" autora Mirsada Pašovića!

Sinoć je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu održana promocija knjige „Adem zvani Krst“ književnika Mirsada Pašovića. Voditelj je bio novinar Enver Šadinlija, o knjizi je govorio direktor izdavačke kuće „Dobra knjiga“ (u čijem izdanju je knjiga i izašla) Izedin Šikalo, a odlomke iz knjige čitala je Ivana Krstanović. 

Naime, ova knjiga je Pašovićev peti roman u kojem je opisan život čovjeka čije su nevolje počele odlaskom u popravni dom; priča je to o ljubavi – onoj pravoj, dječjoj, i koja traje do starosti, o odnosu društva, obitelji, odbačenih, o teškom siromaštvu i glamuru, o moći i propadanju. Autor je kroz ovo djelo, na jedinstven način, „kriminalca“ prikazao kao pozitivnog čovjeka.


„Inspiriran nesretnom sudbinom jednog čovjeka, kojeg sam upoznao, morao sam jednostavno da napišem knjigu. Ovo je balkanska bajka po istinitoj priči. Roman govori o nevjerovatnoj sudbini čovjeka koji je, braneći čast, završio u popravnom domu. U domu ništa dobro nije naučio, naprotiv. Nepravda ga je u životu vodila dalje, otjerala ga odavde, obišao je Europu. Njegova snaga i inteligencija dovele su ga u vrh europskog kriminala. Koliko god se borio da ne upadne u kriminal, uvijek je, spletom okolnosti, završavao u tim krugovima. Kroz knjigu se provlače raznovrsni likovi – od vrhunskih mangupa do životnih nesretnika, od najvećih lopova do netalentiranih kopija, od Boga obilježenih likova koji pokušavaju cijeli život biti uspješni pa upadaju u originalne i smiješne situacije“, rekao je autor knjige.


Značaj knjige ovakve tematike na promociji je istaknuo i voditelj Enver Šadinlija. „Knjige poput ove su knjige koje drže pažnju. To su knjige o životu, knjige iz života sa stvarnim ljudima. Ova knjiga, koja prati životni put i sudbinu glavnog junaka, i koja nam šalje snažne životne poruke, može poslužiti svima koji je pročitaju da u nekoj fazi života prepoznaju sebe“, naglasio je Šadinlija.


Izedin Šikalo, direktor izdavačke kuće „Dobra knjiga“, kazao je da je ova knjiga po mnogočemu posebna i da se stvarno čita u dahu. „Ono što život može napisati je nevjerojatno, a taj životni put glavnog lika Adema, ta njegova sudbina prošla je kroz Mirsadovo pero i mislim da je on to uradio na briljantan način. Ovo djelo zaslužuje svaku pohvalu i preporučujem vam svima da ju pročitate“, rekao je Šikalo.

Autor knjige Mirsad Pašović je također istaknuo da je ovom knjigom ispunio sebi zadani cilj, a to je da čovjeka iz kriminalnog miljea čitatelj na kraju knjige doživi kao pozitivnu osobu, jer ga je upravo sudbina ovoga čovjeka – koji je još uvijek živ – i natjerala da napiše ovu izvanrednu priču.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

Foto: Selma Muminović

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.