x

AMERIČKI NAUČNICI

Osmišljena aplikacija koja može prepoznati simptome moždanog udara

Uspjela je otkriti promjene govora pomoću mikrofona, pretvarajući zvučne valove u slike koje mogu pokazati je li normalan ili nejasan


Američki naučnici osmislili su aplikaciju koja može identificirati simptome moždanog udara.

Naime, AN aplikacija uspjela je identificirati simptome, uključujući asimetriju lica, slabost ruku i promjene govora pomoću umjetne inteligencije, otkrili su američki istraživači. Aplikacija je analizom videozapisa 240 pacijenata s moždanim udarom tačno dijagnosticirala smrtonosno stanje.

Nova tehnologija

Dr. Radoslav Raychev s Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu rekao je:

- Uzbudljivo je razmišljati o tome kako će ova aplikacija i nova tehnologija strojnog učenja pomoći većem broju pacijenata da prepoznaju simptome moždanog udara na početku.

Moždani udar uzrokovan je prekidom dotoka krvi u mozak, zbog čega nema dovoljno kisika. To je u 85 posto slučajeva posljedica krvnog ugruška, ali se može dogoditi i zbog pucanja oslabljene krvne žile.

Posebno su ugroženi ljudi s visokim krvnim pritiskom ili holesterolom, dijabetesom i nepravilnim otkucajima srca. Simptomi uključuju spušteno lice na jednu stranu ili nemogućnost osmijeha. Pacijenti također mogu biti nesposobni podići ruke zbog slabosti ili obamrlosti, a njihov govor može postati nejasan ili iskrivljen.

Aplikacija uočila niz simptoma

Studija, koja je predstavljena na 20. godišnjem skupu Društva neurointervencijske hirurgije (SNIS), proučavala je može li aplikacija uočiti te promjene. Korištena je na pacijentima u četiri centra za moždani udar u Bugarskoj unutar tri dana od prijema.

Aplikacija je mjerila promjene na licu pomoću 68 orijentirnih tačaka i procjenjivala slabost ruke pomoću uređaja za praćenje pokreta. Uspjela je otkriti promjene govora pomoću mikrofona, pretvarajući zvučne valove u slike koje mogu pokazati je li normalan ili nejasan.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.