x

FORMIRANJE NAVIKA

Ova 20-minutna aktivnost čini djecu boljom u rješavanju problema

Djeca koja se bave umjetnošću bolje rješavaju probleme, kaže Susan Magsamen

Postoji mnogo dnevnih zadataka, poput jedenja povrća, pisanja domaće zadaće, pranja zubi, koje djece možda ne razumiju ili im do njih nije stalo, a koji su korisni. Ipak, formiranje ovih navika je neophodno kako bi djeca izrasla u dobro prilagođene odrasle osobe.

Postoji jedna aktivnost o kojoj se manje govori, koja je ključna za razvoj djeteta: bavljenje umjetnošću.

Bavljenje umjetnošću

- Djeca koja se bave umjetnošću bolje rješavaju probleme - kaže Susan Magsamen iz Centra za primijenjenu neuroestetiku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins.

Dodaje da takva djeca grade jače vještine prefrontalnog korteksa, poput izvršne funkcije i pamćenja.

- Ona mogu bolje regulirati svoje emocije - dodaje i napominje da "i ne moraju to raditi toliko dugo da bi vidjeli dugoročne učinke".

Gubitak vremena

- Za početak, integrirajte 20 minuta neke vrste umjetničkog iskustva svaki dan, bilo da ste stvaratelj ili promatrač - predložila je.

Uz razumljivu želju da im djeca budu uspješna, mnogi roditelji žele da se njihova djeca bave samo predmetima za koje smatraju da se mogu unovčiti.

- Stvorili smo ta vjerovanja da su neke stvari gubitak vremena. Ali djeca vole nove stvari i vrlo su znatiželjna. Bavljenje umjetnošću ne mora značiti upisivanje djece na tečajeve. To može biti i jednostavan izlazak iz kuće i promatranje oblaka. To je nevjerojatna aktivnost koju djeca obožavaju - tvrdi Ivi Ros (Ivy Ross) iz odjela dizajna hardvera u Google-u.

Čak i određene TV emisije mogu biti dio bavljenja umjetnošću.

- Radi se o vremenu i ravnoteži. Umjetnost je i pripovijedanje i muzika i stvaranje rukama. To je ono što želite za svoje dijete - poručuje Ros.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.