x

DOBRO JE ZNATI

Ovo je najbrži način da saznate je li se jaje pokvarilo

Najsigurniji i najisplativiji način da osigurate da svoja jaja iskoristite prije nego se pokvare je da ih stavite u frižider i iskoristite brzo


Čak i ako imate najbolju namjeru otići u kupovinu namirnica, planirati svoje obroke, kuhati što je više moguće i iskoristiti sve namirnice koje ste kupili, sigurno će postojati oni trenuci kada shvatite da imate hranu koja će se uskoro pokvariti prije nego ste imali priliku kuhati njom.

Uštedjeti novac

To može biti frustrirajuće s bilo kojom vrstom namirnice, ali s obzirom na to koliko su cijene jaja naglo porasle u posljednjih godinu, imati jaja koja se pokvare prije nego što ih možete pojesti zaista se čini kao katastrofa. Srećom, s pravim znanjem i metodama, možete znati kako prepoznati je li se jaje pokvarilo, što ne samo da će vam uštedjeti novac, već će vas i zaštititi od mogućih bolesti koje se prenose hranom, piše ''Eat This Not That''.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), jedenje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane s više od 200 različitih vrsta bolesti. Salmonela je posebno zabrinjavajuća kod jaja, zbog čega ljudi upozoravaju da se ne konzumiraju sirova jaja u tijestu za kolače ili torte, da se jedu jaja koja su napuknuta ili da se konzumiraju pokvarena jaja.

Postoji više načina na koje možete znati je li se jaje pokvarilo, ali onaj koji ćete odabrati ovisi o tome koliko vremena imate. Sljedeće metode preporučuju kuhari i izvori kao što su USDA ili FDA, a te su taktike najbolje kada se kombiniraju umjesto oslanjanja na samo jednu, jer će kombiniranje osigurati najtačnije rezultate.

Razumijevanje prosječnog roka trajanja jaja: Ključni aspekt da izvučete najbolje iz svojih jaja dok su još svježa je imati opći osjećaj o njihovom vijeku trajanja. Ne treba se oslanjati samo na ovo jer su sve kutije za jaja različite, ali može biti dobro mjesto za početak.

Izvor proteina

FDA kaže da u poređenju s izvorima proteina kao što su meso i mlijeko, jaja obično imaju mnogo duži rok trajanja. Zapravo, ohlađena jaja u ljusci trebala bi trajati između tri i pet sedmica. Ako tvrdo skuhate jaje, to bi trebalo trajati otprilike sedmicu. A ako imate posla sa sirovim bjelancima ili žumancima izvan ljuske, oni će u prosjeku trajati samo dva do četiri dana.

Kako znati je li se jaje pokvarilo: Koristite klasični test plutanja. Test plutanja jedna je od najklasičnijih i najčešće preporučenih metoda za ispitivanje je li jaje još dobro ili ne. Prema Džordžu zapasu (George Zappas), glavnom kuharu u Cooking Genie, sve što trebate učiniti je "napuniti zdjelu vodom i staviti jaje u nju".

- Svježa jaja će potonuti na dno, dok će starija jaja plutati - objašnjava Zapas.

To je zbog povećanja veličine zračne ćelije unutar jajeta kako ono stari. USDA kaže da, iako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo. Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.

Napravite test mirisa i vizuelno pregledajte jaja. Ovo se može činiti logičnim, ali jedan od načina da uvijek provjerite je li vam se hrana pokvarila je da je pomirišete.

- Svježa jaja ne bi trebala imati miris - kaže Zapas.

Miris sumpora

Ako jaje smrdi ili miriše na sumpor, najbolje ga je baciti. Uz provjeru mirisa vaših jaja da vidite jesu li se pokvarila, Zapas kaže da ponekad možete saznati je li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. -Razbijte jaje o ravnu površinu - kaže Zapas.

Žumance svježeg jajeta bit će svijetlo i okruglo, a bjelance se neće puno raširiti. USDA također kaže da bilo koja ružičasta ili preljevna boja u jajetu, nakon što se razbije, može značiti da su bakterije počele rasti. Prije nego što uopće razbijete jaja, također provjerite ima li pukotina ili sluzave konzistencije na ljusci jaja.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.