x

Ovo su najizolovanije naseljene lokacije na svijetu!

Mjesta na ovom spisku, dokaz su da se ljudi mogu prilagoditi izolaciji, ekstremnim vremenskim uslovima i uživati u najvećoj nagradi, netaknutoj prirodi koja ih okružuje.

Ako vam je kojim slučajem potrebno neko vrijeme da razbistrite glavu, bila bi odlična ideja da posjetite neko od ovih mjesta.

 

Ojmjakon

 

Malo selo koje nastanjuje 500 duša u Sibiru, smatra se najhladnijim naseljenim mjestom na svetu. Titulu je osvojilo još davne 1933. godine, kad se temperatura spustila 90 stepeni ispod nule. Ovdje bi najviše uživali ljubitelji mesa, s obzirom na to da meso čini većinu ishrane, jer je za bilo kakvo povrće i slične stvari, jednostavno prehladno.

 

Tristan de Kunja

 

Zamislite da se nalazite na mjestu od kojeg vam do najbližeg naselja na zapadu treba 3500 km, na istoku 2700 km, na sjeveru više od 4000 km, a na jugu vas čeka Antarktik. Upravo tako izgleda ovaj arhipelag, nazvan `osvježavajuće ostrvo`. Ova teritorija se još uvijek se nalazi u vlasništvu Velike Birtanije, prenosi portal punkufer.hr.

 

Barou

 

Nemoguće je pričati o izolovanim mjestima, a ne spomenuti Aljasku. Tamo se nalazi grad Barrow koji broji 4000 stanovnika, i najnaseljenije je mjesto sjevera američkog kontinenta. Zbog vječnog leda putevi do grada ne postoje, tako da, da biste ovdje došli - morate da letite ili budete vrlo, vrlo dobar planinar.

 

Uskršnje ostrvo

 

Šta god mislili, ovo ostrvo naseljeno je s otprilike 6000 žitelja. Nalazi se usred plavetnila Tihog okeana, a širom svijeta je najpoznatiji po velikim kamenim glavama koje su izrađene veoma davno.

 

Svalbard

 

Smješteno između Norveške i Sjevernog pola, Svalbard je ostrvo na kojem živi nešto više od 2000 srećnika. Zašto srećnika? Zato što mogu da uživaju u sedam nacionalnih parkova i 23 rezervata. Polarne lisice i polarni medvedi takođe žive ovdje, a ljeti se pripremite za to da nema mraka. Doduše, nema ni zimi baš mnogo sunca.

 

Kejpjork

 

Ogroman dio netaknute prirode nalazi se na sjeveru Australije. Čine ga kišne šume, savane, pustinje, a u njemu uživaju mnogobrojne životinjske vrste. Ali, na ovoj ogromnoj teritoriji ima mjesta za sve, pa tako i za 18 hiljada stanovnika od kojih većinu čine starosjedioci Australije, Aboridžini.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.