x

KORISNI SAVJETI

Ovo su namirnice koje sigurno podmlađuju kožu

Zahvaljujući kalcijumu kojim su banane bogate, mineralu koji stimuliše zdrav protok krvi, koža će biti bolje potkrijepljena hranljivim stvarima

Veliku zaslugu za mladolikost kože ima određena hrana jer je bogata vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama, što hidrira naš najveći organ, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čuva od štetnih vanjskih uticaja i poboljšava raspoloženje, a evo koje su to namirnice, prenosi Super žena. Ovu hranu biste trebali uvrstiti u vaš jelovnik jer odlično djeluje na kožu.

Jaja

Jaja su dobar izvor L-arginina, aminokiseline presudne za tjelesnu proizvodnju proteina i oslobađanje hormona rasta, vitamina biotina koji sudjeluje u metabolizmu te masti i ugljikohidrata koji podstiču stvaranje energije.

Biotin također učestvuje u održavanju zdrave kože, kose i noktiju. Osim toga, ova visokovrijedna namirnica često je sastojak hranjivih maski za kosu i lice.

Šipak

Šipak je bogat izvor kalijuma, a sadrži i magnezijum, fosfor, kalcijum i bakar. Od vitamina čuva karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C. Plod se jede svež i očišćen, a u narodnoj medicini njegova kora upotrebljavala se protiv crijevnih parazita.

Osim što se smatra čuvarem zuba i odličnom prevencijom protiv osteoporoze zbog mnogo kalijuma, kalcijuma i fosfora, kao i čuvarem muškog zdravlja, za kožu je prava blagodat jer ima protivupalno dejstvo, podstiče regeneraciju kože, stimuliše sintezu kolagena i elastina, pa se može naći u brojnim preparatima za pomlađivanje.

Banana

Zahvaljujući kalcijumu kojim su banane bogate, mineralu koji stimuliše zdrav protok krvi, koža će biti bolje potkrijepljena hranljivim stvarima.

Ovo omiljeno voće bogato je i antioksidansima koji pomažu tijelu neutralizovati slobodne radikale, toksične molekule koji ubrzavaju znakove starenja. Ujedno je i važan izvor mangana koji podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji može spriječiti i smanjiti pojavu finih linija, bora i opuštenosti kože.

Supa od goveđih kostiju

Osim cijele palete blagodati za zdravlje, ova supa sadrži kolagen – protein koji nalazimo u svim vezivnim tkivima, a zadužen je za čvrstoću i elastičnost kože, kose i noktiju. Među ostalim, supa od kostiju bogata je i aminokiselinama među kojima je i glicin za koji se pokazalo da stimuliše proizvodnju glutationa, snažnog antioksidansa.

Sjemenke lana

Lan sadrži velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina E, esencijalnih aminokiselina, uključujući i omega-3 masne kiseline i fitoestrogen, što je fantastičan razlog za konzumaciju ovih moćnih sjemenki.

I ne samo to, od njih se izrađuje sjajna maska za lice. U posudu stavite supenu kašiku sjemenki lana i prelijte ih s pola čaše vrele, proključale vode, pa ostavite nekoliko sati. Nakon toga lice namažite ovom želatinastom smjesom u koju je lan pustio svoje lekovite stvari.

Ostavite da djeluje na licu 20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom, te nastavite sa uobičajenom rutinom njege lica.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.