x

Pametni i praktični Danci: 5 jednostavnih, a genijalnih načina kako na sjeveru Europe čuvaju planet

Korištenje bicikla umjesto automobila kao i novi načini za korištenje vjetroturbina, samo su neki od načina na koje Danci pomažu u čuvanju planeta...

Dobro vam je poznato kako Danci imaju Hygge, kako su godinama među najsretnijim nacijama svijeta, kako su prilično otvoreni i žive lijepim životima. Pa ako je već to tako i ako postoje dobre navike, nije ih ludo ni kopirati... Portal Brightside donosi pet stvari koje bi svakako valjalo preuzeti od ovog naroda na sjeveru Europe, a koje pridonose i očuvanju planeta.

Supermarket koji prodaje hranu i nakon isteka roka valjanosti

Statistika kaže da se jedna trećina sve hrane proizvedene za ljudsku prehranu baca. Bacanje hrane također pridonosi klimatskim promjenama, budući da njena proizvodnja i distribucija zahtijeva značajne količine energije i vode. U borbi protiv bacanja hrane, Danska je otvorila prvi supermarket u kojem se sniženo prodaju proizvodi kojima je istekao rok trajanja ili oni s oštećenim pakiranjem. WeFood prodaje proizvode koji su uklonjeni iz drugih trgovina, ali su još uvijek potpuno sigurni za upotrebu. Smanjenjem količine bačene hrane, ovaj supermarket čini učinkovit korak u borbi protiv klimatskih promjena.


Prodaja kave u recikliranim vrećicama

BKI Foods je danska tvrtka koja predstavlja primjer za razvoj novih održivih rješenja. Nova vrećica za kavu, može se 99 posto reciklirati. Iako je promjena oku nevidljiva, promjena materijala smanjuje težinu plastike u proizvodnji za 15 posto. Zahvaljujući tome, ugljik u proizvodnji je smanjen za 23 posto, i ono što je najvažnije za sve kafoljupce, kafa je i dalje istog okusa.

Korištenje bicikla umjesto automobila

Zabrinutost zbog zagađenja zraka i klimatskih promjena pretvorila je Kopenhagen u grad koji je najprijateljskiji prema biciklistima. Budući da 9 od 10 Danaca posjeduje bicikl, ne čudi da je 2018. godine u Kopenhagenu bilo 675 tisuća bicikala i samo 120 tisuća automobila. Zahvaljujući mreži staza i inovativnih mostova, Kopenhagen je jedno od najsigurnijih mjesta za bicikliste.


Muzej ispod zemlje radi očuvanja pogleda

Nacionalni pomorski muzej nalazi se u blizini dvorca Kronborg, mjesta radnje Shakespeareovog Hamleta. Kako bi se sačuvao pogled s UNESCO-ove Svjetske baštine na kojoj se Kronborg nalazi, čitav muzej izgrađen je pod zemljom. Zidovi pristaništa stari 60 godina potpuno su netaknuti, a galerije su smještene ispod zemlje. Ova pozicija čini pristanište središnjim dijelom izložbe i jedna je od mjesta koja bi u Kopenhagenu svakako valjalo posjetiti.

„Novi život“ vjetroturbina

Danci ozbiljno shvaćaju život bez nepotrebnog bacanja stvari. Grad Aalborg je tako pronašao novu upotrebu za stare vjetroturbine koje se više ne koriste. Naime, one su izrađene od materijala koji se teško recikliraju, tako da se ne bacaju, već se pretvaraju u skloništa za bicikle. Sveučilište Strathclyde procjenjuje da će do 2050. biti mnoštvo otpada od vjetroturbina, stoga će njihova ponovna uporaba smanjiti potražnju za novim čelikom i smanjiti ugljik koji nastaje u proizvodnji betona.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.