x

Pariz od 1. septembra ukida iznajmljivanje električnih trotineta

PARIZ - Pariz će ove nedjelje postati jedan od rijetkih gradova u Evropi sa potpunom zabranom iznajmljenih električnih trotineta, piše CNBC.

Do sada su tri kompanije sa licencom za rad električnih trotineta u francuskoj prestonici - Lime, ​​Dot i Tier, potvrdile da će ukloniti svoje električne trotinete do 1. septembra.

Ove tri kompanije imale su kombinovanu flotu od otprilike 15.000 električnih trotineta u gradu.

Kako prenosi CNBC, Referendum održan u aprilu dao je Parižanima dva izbora u vezi sa iznajmljivanjem trotineta: za ili protiv.

Rezultati glasanja govore da je 90 odsto glasova bilo protiv.

Sa druge strane gradovi širom svijeta raspravljaju o tome da li su takva vozila, koja se otključavaju putem aplikacije i plaćaju iz minuta u minut, opasna javna smetnja ili dio budućnosti urbane mobilnosti.

Kompanije ističu da neće biti promjena u pravilima korišćenja privatnih električnih trotineta.

Trotineti za iznajmljivanje su i dalje prisutni u drugim francuskim gradovima, uključujući Marsej i Lion, a mnogi gradovi su uveli ograničenja za trotinete, kao što su ograničenja brzine i dozvoljena mjesta za vožnju, kao i parking zone sa novčanim kaznama za korisnike.

Što se tiče Evrope, Madrid je ove godine poništio prethodnu zabranu i dozvolio kompanijama za iznajmljivanje da se vrate pod novim uslovima, što je učinio i Kopenhagen 2021. godine.

Kompanije Lime, ​​Dot i Tier najavljuju da će sada prebaciti fokus na povećanje ponude električnih bicikala u Parizu, nakon što su svoje trotinete premjestili na drugo mjesto.

"Pariski vozači se već okreću našoj sve većoj floti električnih bicikala", rekao je portparol Lime-a za CNBC.

Dodaje da kompanija sada ima duplo veći broj električnih bicikala nego što je ikada imala električnih trotineta, kao i da su ohrabreni kontinuiranom podrškom grada biciklizmu uoči Olimpijskih igara 2024.

Lajmova flota skutera u Parizu iznosila je oko 5.000, naspram oko 10.000 bicikala, i kompanija je saopštila da su putovanja na njenim biciklima u glavnom gradu porasla za 73 odsto prošle godine.

Iz kompanije Dot kažu da svoje skutere šalju na mjesta gdje su potpisani novi tenderi, uključujući Bordo i širom Belgije, a portparol kompanije ističe da povećavaju svoju flotu električnih bicikala, za koju se nada da će se proširiti na predgrađe Pariza uoči Olimpijade, koja treba da počne u julu sljedeće godine.

Smanjenje automobilskih gužvi i potpuni pristup gradu biciklima bili su neki od ključnih prioriteta gradonačelnice Pariza Ane Idalgo koja je 2022. godine najavila planove da zabrani većinu automobila iz nekoliko centralnih oblasti, sa pristupom samo za pješake, bicikle, javni prevoz i određene dozvoljene automobile.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.