x

Pet načina za borbu s ljubomorom

Ljubomora nije privlačna osobina, no moramo prihvatiti da smo svi u većoj ili manjoj dozi ljubomorni. Ljubomora također nije ljubav. Stoga, ako ste taj tip, a odrasla ste osoba, morate se naučiti nositi s time. I najvažnije, smiriti se. Shvatite da većina ljubomore proizlazi iz problema u partnerskim odnosima, ali i da se oni ne temelje na kontroli ili ovisnosti.

Ako ste pak u vezi s ljubomornom osobom, morate biti svjesni kada i zašto se prema partneru odnosite s taktom, kako se sve ne bi pretvorilo u ružno i pretjerano zaštitničko ponašanje. Ljubavna trenerica Sujeiry Gonzalez zato sastavila je pet zlatnih savjeta kako biste u sebi i partneru zauzdati ‘ljubomorno čudovište’ koje čuči u vama ili partneru prije nego bude prekasno.

1. Brojte do deset

Ako ste ljubomoran tip i dođete u situaciju u kojoj lako možete izgubiti svoju smirenost, udahnite i izdahnite i brojite do deset. To je oblik meditacije kojom možemo umanjiti tjeskobu i u potpunosti nas umiriti.

2. Razgovarajte o svojim osjećajima

Osjećaje ljubomore važno je izraziti da se oni ne bi pretvorili u izljeve bijesa. Bilo da je riječ o vama ili vašem partneru, prođite sve kroz razgovor. Zašto ste ljubomorni? Zašto se on osjeća ljubomoran? Možda postoji nešto što netko od vas osjeća, a nije svjestan. Ako je tako, razgovarajte o tome i napravite kompromis. No raspravite o tim pitanjima samo kad odbrojite do deset!

3. Riješite se svoje nesigurnosti

Ljubomora proizlazi iz nesigurnosti. Zapitajte se zašto se osjećate ugroženo. Zašto se on osjeća ugroženo ako je on ljubomoran? Osjećate li možda da niste vrijedni nečije ljubavi? Ne osjećate se lijepima? Uspoređujete li se s drugim ženama ili muškarcima? Produbite zašto osjećate nesigurnost, a to bi isto trebao napraviti i partner ako je sklon ljubomori.

4. Pokušajte sagledati situaciju iz druge perspektive

Kad smo ljubomorni, skloni smo brzinski donositi zaključke. Ponekad i preuveličavamo neke stvari. Mnogo puta osjećaj ljubomore može nastati zbog nesigurnosti ili nedostatka povjerenja i sitnih laži u prošlosti. Koliko puta ste poludjeli ako se partner nije javio na mobitel ili ga je isključio? Što ćete pomisliti? Vjerojatno ćete u glavi izrežirati nagori scenarij. No umjesto da ga odmah proglasite preljubnikom, možda biste trebali stati i razmisliti. Možda se ne može javiti jer radi, a ako se javi, ispraznit će mu se baterija, i slično.

5. Možete li se nositi s konstantnim nasiljem?

Ljubomora se može pretvoriti u kontrolu prilično brzo. Povjerenje kao da je nestalo u jednom potezu, kao i vaša osobna sloboda. Ljubomora i kontrola također se mogu pretvoriti u nasilje. Ako ste u vezi u kojoj osjećate i fizičke prijetnje ili strah da napravite nekakav ‘krivi’ potez, radije potražite pomoć. 


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.