x

BOLAN ZAHVAT

Podvrgnuo se jednoj od najbolnijih operacija na svijetu kako bi bio 10 cm viši

Jefersonov hirurg je objasnio da se postupak obično ne koristi u estetske svrhe, nego za podešavanje malformacija

Muškarac se podvrgnuo bolnoj operaciji produženja udova kako bi ispunio svoj san da postane viši. Dijeleći snimke svog iskustva sa svojih 10,9 miliona pratilaca na Instagramu, 29-godišnji Jeferson Kosio (Yeferson Cossio) iz Kolumbije dobio je 10 centimetara visine od zahvata. Iako je ranije patio od problema s nogama, Kosio je objasnio da je razlog zahvata sada čisto estetski. Međutim, njegovo početno iskustvo dovelo ga je do otkrivanja kozmetičkog zahvata koji se zove ''istezanje nogu'', prenosi Metro.

Problem s nogama

- Prije dvije godine imao sam problem s nogama o kojem zapravo ne želim govoriti jer je vrlo lično - rekao je.

- Bilo je puno nagađanja i teorija zavjere, za šta nisam mario. Ali jedna od stvari koja je imala najveći utjecaj na mene bilo je istezanje nogu. Razmotrio sam to, razgovarao s nekim ljudima i otkrio da postoji. Utuvio sam sebi u glavu da to želim učiniti.

Iako se nikada prije nije osjećao kao niska osoba, zanimalo ga je može li postati malo viši.

- Visok sam 177 cm. Doseći 187 cm činilo mi se previše, ali ću ostati na oko 1,83 m - rekao je.

Međutim, Jeferson je operaciju opisao kao jednu od ''najskupljih'' i ''najbolnijih'' na tržištu. Cijene za operaciju koja mu je promijenila život kretale su se između 200 i 700 miliona kolumbijskih pezosa (46 i 162 hiljade eura), iako Jeferson nije otkrio svoj konačni račun.


Igra nogomet

Jefersonov hirurg je dodao da se postupak obično ne koristi u estetske svrhe, nego za podešavanje malformacija koje ostavljaju jedan ud duži od drugog ili kada pacijent izgubi dio uda u nesreći. Proces može trajati više od četiri mjeseca od operacije do oporavka, nakon čega pacijenti mogu nastaviti s normalnim svakodnevnim aktivnostima, uključujući hodanje, vježbanje i, u Kosiovom slučaju, igranje nogometa.

Operacija produženja udova počinje osteotomijom, koja uključuje rezanje ''kratke'' kosti na dva segmenta. Hirurg će zatim pričvrstiti sintetičku napravu za produženje ekstremiteta, poput šipke, između kostiju. Tokom nekoliko mjeseci vaše tijelo stvara novu kost da popuni prazninu. Na kraju se sintetička naprava uklanja, ali trebat će vam fizioterapija (i vrijeme) za potpuni oporavak.

Video njegove operacije koji je podijelio na svom Instagramu sada je postao viralan, sakupivši gotovo 320.000 pregleda i više od 6.000 komentara.

Osude u komentarima

''Prošao sam najbolniju operaciju na cijelom svijetu. Biste li to učinili?'', glasio je naslov.

No, nisu svi imali razumijevanja za njega. ''Taština u najboljem izdanju! Sav novac ovog svijeta ne bi mogao učiniti ovog tipa sretnim'', komentirao je jedan korisnik. Drugi je dodao: ''Imaju toliko novca da ne znaju na šta bi ga potrošili... i zato rade ove gluposti.'' Dok je treći rekao: ''To je samo odraz praznine koju osjećate iznutra, a koju čak ni novac, operacija ili seks ne mogu ispuniti'', piše Večernji.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.