x

očekuje se rast vodostaja u Petrinji

Poplave u Hrvatskoj: Najkritičnije u Sisačko-moslavačkoj, neki vodostaji opadaju!

Dok vodostaji rijeka u Hrvatskoj koji su prethodnih dana uzrokovale poplave opadaju u Otočcu, Gračacu i u Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji, istaknuo je predsjednik Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Danas je vršno opterećenje na području Petrinje. Vodostaj Kupe u Frkašiću je na + 976 centimetara, očekuje se da bude do ili oko 980 cm. (..) Ujedno, moramo dodatno uzeti u obzir da su nasipi na tom području bili stradali, imamo kombinaciju ekstremnih vodostaja i drugog u povijesti zabilježenog vodenog vala koji će pritiskati te nasipe - rekao je Đuroković na sjednici hrvatske Vlade.

Dodao je da su današnje vrijednosti kod Petrinje na 10-ak centimetara od historijskih rekorda te istaknuo da se, zbog prekida proglašenja izvanrednih mjera od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une pao za pola metra, tamo prestaje potreba za nazočnosti Hrvatske vojske.


Ekipe na terenu

- Sve je to potrebno da sve ekipe možemo usmjeriti na sisačko, petrinjsko i jasenovačko područje - rekao je dodavši da su sljedeća dva do tri dana ključna.

Ocijenio je i kako osobno smatra da je sustav obrane od poplava u Hrvatskoj dobro postavljen, prenosi Hina.


- On se oslanja i na tradiciju upravljanja i prethodnih generacija gdje zapravo imamo velike prirodne retencije gdje smo sada uskladištili privremeno 500 milijuna kubnih metara vode - rekao je.

Dajući pregled aktualnog stanja na poplavljenim područjima, Đuroković je naveo da vodostaji opadaju i u Gračacu i Otočcu te na sjeveru Hrvatske.


Saniranje štete

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut dodao je da se na tim područjima trenutno sanira šteta, a ona je, u proteklim danima, zabilježena u ukupno 12 županija i u Gradu Zagrebu na 1750 objekata.

- Od toga je 1169 stambenih, 239 javnih i gospodarskih, 35 objekata komunalne infrastrukture i 307 ostalih objekata. Velika većina šteta uzrokovano je oborinama i bujičnim poplavama, a nije uzrokovana bujičnim poplavama rijeka, te je manjeg opsega - istaknuo je Trut.

Poručio je kako diljem Hrvatske, slijedi stabilnije vrijeme, i kako vjeruje da će na terenu biti lakše. Diljem Hrvatske postavljeno je ovih dana oko 400 tisuća vreća za obranu od poplava, od čega najveći broj u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

..

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.