x

UVODE ODREĐENE MJERE

Postali žrtva vlastite popularnosti: Amsterdam suzbija masovni turizam

Ova zabrana znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci u blizini glavne amsterdamske željezničke stanice zatvoriti

Vijeće Amsterdama zabranilo je ulazak brodova za krstarenje u centar grada dok nizozemska prijestolnica pokušava ograničiti broj posjetilaca i spriječiti zagađenje. Političari su rekli da plovila nisu u skladu s održivim ciljevima grada.

Ova zabrana znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci u blizini glavne amsterdamske željezničke stanice zatvoriti, navodi BBC.

Brodovi veliki problem

Najnovija je to mjera za suzbijanje masovnog turizma u gradu.

Brodovi za krstarenje su postali veliki problem, s više od 100 pristaništa u glavnom gradu svake godine.

Još jedan od koraka koje je grad uradio kako smanjili broj posjetilaca je zabrana pušenja kanabisa na ulicama četvrti crvenih fenjera.

U martu je grad pokrenuo online kampanju pozivajući mlade Britance koji razmišljaju o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da zaobiđu ovaj grad.

20 miliona posjetilaca godišnje

Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti, privlačeći 20 miliona posjetilaca godišnje.

- Brodovi za krstarenje u središtu grada ne uklapaju se u cilj Amsterdama da smanji broj turista - rekla je Ilana Rooderkerk iz liberalne stranke D66, koja vodi grad zajedno s Laburističkom strankom i ekolozima.

Drugi ključni razlog za uklanjanje ovih brodova je smanjenje razine onečišćenja zraka u Amsterdamu. Studija iz 2021. o jednom velikom kruzeru pokazala je da je proizveo iste razine dušikovih oksida (NOx) u jednom danu kao 30 000 kamiona.

Kada su u pitanju ostala pristaništa udaljena od središta grada razmatraju se već neko vrijeme, ali odluka još nije donesena.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.