x

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA

Potpuno izbjegavanje ugljikohidrata rezultira gojenjem, evo i kako

Oni su gorivo za vaš mozak i mišiće, a kada ih izbacite, nije neuobičajeno da se osjećate iscrpljeno

Nutricionistkinja Tami Lakatoš-Šejms (Tammy Lakatos-Shames) otkrila je jednu naviku koja onemogućava da skinemo kilograme, a riječ je o potpunom izbacivanju ugljikohidrata iz ishrane. Mnogi smatraju da su gotovo svi ugljikohidrati loši za mršavljenje, ali ona ističe da to uopće nije tačno.

Osjećaj iscrpljenosti

Naime, ugljikohidrati mogu biti vrlo dobri za naše zdravlje, ali njihovo potpuno izbacivanje može uzrokovati upravo suprotan učinak. Kako navodi, potpuno izbjegavanje ugljikohidrata može dovesti do gojenja.

- Ugljikohidrati su kao gorivo za vaš mozak i mišiće, a kada ih izbacite, nije neuobičajeno da se osjećate iscrpljeno i imate intenzivnu želju za njima ili šećerom jer je vašem mozgu i tijelu neophodan brzi oporavak. To često rezultira prejedanjem upravo onom hranom koju pokušavate da izbjegnete - dodaje.

Dovodi do umora

Ona savjetuje da ako želite da smršavite, a to vam ne uspijeva, da povedete računa o tome kako se osjećate ako ste izbacili ugljikohidrate.

- Osjećate li se kasnije umorno ili to dovodi do prejedanja? Ako je tako, svjesno se potrudite da uključite malu količinu zdravih ugljikohidrata u svaki obrok – dodaje Lakatoš-Šejms.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.