x

KORISNO

Pravila za zdrav početak dana

Posvetiti 10 minuta jednostavnim fizičkim vježbama, hodanje u mjestu, rotiranje glave, ramena, naginjanje tijela u stranu, čučnjevi, sklekovi

Zdrav početak dana je osnova za nesmetano funkcioniranje tijela tokom života. Prije svega, ljekar savjetuje da popijete čašu tople vode ujutru na prazan stomak. Još bolje - topla voda s limunom. U jednu čašu vode možete staviti dvije kriške limuna, ne više.

Bez slatkih žitarica

Međutim, vrijedi zapamtiti da ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima ne bi trebali piti vodu s limunom na prazan stomak, posebno s povećanom kiselošću.

Stoga se ograničite na samo toplu vodu. Vodu s limunom treba piti 40-45 minuta prije jela u malim gutljajima. Postepeno možete povećati dnevnu zapreminu vode s limunom, ali ne više od 2 litra dnevno.

Drugo pravilo je uravnotežen doručak u prvom satu nakon buđenja. Ali za ovaj obrok ne bi trebalo birati slatke žitarice, instant doručak, žitarice, teške sendviče s kobasicama.

Bez kafe

Ne možete piti kafu na prazan stomak. Iz čega se formira sljedeće, treće pravilo - potpuno odbijanje kafe za doručak. Bolje je uživati u ovom napitku odvojeno od hrane i poslije 9 sati ujutro.

Četvrto je posvetiti 10 minuta ujutru jednostavnim fizičkim vježbama hodanje u mjestu, rotiranje glave, ramena, naginjanje tijela u stranu, čučnjevi, sklekovi. Također, ljekar savjetuje da se pije jedna ili dvije tablete prirodnih probiotika.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.