x

Pred nama je najčudnija zima ikada: Ovo je dugoročna prognoza, u januaru će biti najžešće, spremite se!

Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu. Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

- Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine - prognozira meteorolog Džejson Nikols.

Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

- Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedjelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedjelje - rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi “AccuWeathera”.


- To će doprinijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama - dodao je Rojs.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju. Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

- Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi kasnije u sezoni - rekao je Rojs.

Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.


Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

- Oluje će biti najaktivnije početkom januara - predviđa meteorolog Rojs.

Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijete i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

- Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak - predviđaju meteorolozi.


Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope - od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije – kažu meteorolozi.

- Iako će Pirinejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara - upozoravaju meteorolozi.

U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine snijega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.


.

.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.